Van een slok zure melk wordt niemand vrolijk. Gelukkig lijkt het erop dat dit ongemak straks voltooid verleden tijd is. Onderzoekers uit de VS en Taiwan hebben namelijk een slimme 3D-geprinte dop ontwikkeld die aangeeft of voedsel bedorven is.
Nooit meer zure melk in je koelkast
Spanning en sensoren
Draadloze sensoren meten het aantal bacteriën in een pak melk of sap. Na het schudden van het pak komt er een beetje melk in aanraking met het dopje. Door de verandering van elektrische spanning in de melk onder invloed van het aantal bacteriën, melden de sensoren wanneer de melk te sterk verzuurd is geraakt. Het dopje waarschuwt de gebruiker dan dat de zure melk niet meer geschikt is voor consumptie.
Vers versus zure melk
Volgens de onderzoekers kan de technologie straks ook worden toegepast in andere voedselverpakkingen. Ze voorspellen ook dat 3D-printtechnologie zo goedkoop wordt dat iedere consument in de toekomst zelf dit soort sensoren kan 3D-printen en gebruiken. Daardoor komt een scenario dat mensen in de winkel met hun smartphone zelf de versheid van voedsel vaststellen een stuk dichterbij. In dat geval zouden houdbaarheidsdata op verpakkingen zelfs overbodig worden.