Voer voor melkkoeien straks nóg duurzamer

Melkkoeien in Noord-Brabant gaan in de nabije toekomst nog duurzamer eten dan ze al doen. De provincie trekt de komende twee jaar 450.000 euro uit voor onder meer de ontwikkeling van nieuwe vormen van diervoeding en het telen van soja.

Duurzaam voer

Alternatieve gewassen

De provincie werkt in haar zoektocht samen met verschillende partners en kennisinstituten. Op termijn moeten met het geld alternatieve gewassen worden ontwikkeld. Die moeten maïs in het koeiendieet gaan vervangen. Een ander deel van de pot is bestemd voor onderzoek om het gebruik van kunstmest verder terug te dringen. Ook wordt in onderzoek naar sojateelt in eigen land geïnvesteerd.

Melksector loopt al voorop

De melksector loopt wat diervoeding al voorop in Nederland. Melkkoeien eten voor 80% gras. Het voer wordt aangevuld met maïs van eigen bodem en verantwoord geproduceerde soja. In Nederland is de melkveehouderij zelfs de enige agrarische sector die 100% verantwoorde soja voor haar vee gebruikt. Daarnaast is de sector zowel absoluut als relatief een relatief kleine verbruiker.

Hoge voederwaarde

Brabant gaat op zoek gaat naar nog duurzamere alternatieven dan maïs. Toch heeft dit gewas volgens de huidige standaarden al een uitzonderlijk hoge voederwaarde. Op dit moment is maïs dan ook een van de meest efficiënte onderdelen van het melkkoeiendieet. Het gaat de provincie in haar zoektocht naar alternatieven daarom vooral om de ruimte. Op de Brabantse landbouwgrond groeit momenteel op 60.000 hectare (ongeveer 120.000 voetbalvelden) snijmaïs. De provincie zoekt op termijn naar vervangers om in de toekomst de risico’s van overbemesting en bodemverdichting terug te dringen.


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *