Oregano voor koeien tegen winderigheid

Dankzij oregano moeten koeien straks een stuk minder boeren en winden. Deense wetenschappers onderzoeken momenteel het effect van het kruid bij koeien. Het zou de uitstoot van methaangas met 25 procent kunnen verminderen.

Oregano voor koeien

Het positieve effect van oregano, een bekende smaakmaker in de Italiaanse keuken, werd al een tijdje geleden ontdekt door Amerikaanse wetenschappers. Nu zetten Deense wetenschappers de proef voort in een vierjarig project.

Micro-organismen

De onderzoekers van de Aarhus University voegen vier jaar lang oregano toe aan het normale voer van een groep koeien. Oliën in het kruid dringen een aantal micro-organismen in de magen van de koe terug. Dat leidt tot een afname van het aantal boeren en winden van de koe en dus tot minder uitstoot van methaan, een belangrijk broeikasgas.

Oogsten

Het is dus nog even afwachten op de resultaten, maar de voorspellingen zien er goed uit. De onderzoekers bekijken ondertussen ook uit hoe men straks zo veel mogelijk oregano kan oogsten, zodat er genoeg is voor veel meer koeien.


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *