Minder methaanuitstoot dankzij speciaal gras

Steeds meer graszaadbedrijven, zoals het Gelderse Barenbrug, werken aan nieuwe grassoorten die de methaanuitstoot van koeien met wel 10 procent moeten verminderen.

methaanuitstoot gras

Gras tegen methaanuitstoot

Koeien maken melk van gras en dat is natuurlijk hartstikke mooi. Maar bij het verteren van dat gras zorgen ze ook voor methaanuitstoot. Methaan is een broeikasgas dat koeien uitstoten via hun mest en door het laten van boeren en scheten. Wat nu als we het gras zo zouden kunnen aanpassen dat de koeien die het eten minder winderig zijn?

Klimaatverandering tegengaan

Meerdere graszaadbedrijven in de wereld doen daarom onderzoek naar betere grassoorten om klimaatverandering tegen te gaan. Denk aan gras dat minder vaak gemaaid hoeft te worden of dat beter tegen droogte kan. Ook Barenbrug is daar mee bezig. Een groep onderzoekers van het bedrijf werkt aan een nieuwe grassoort waarmee koeien minder methaan uitstoten.

Beter verteerbaar gras 

Daarvoor doet het Gelderse familiebedrijf onderzoek in Australië, samen met een plaatselijke universiteit. Lang verhaal kort: met een speciale methode wordt er heel gericht ingegrepen in het DNA van het grasplantje. Het resultaat? Gras dat lichter verteerbaar is voor de koeien. En dat heeft weer als gevolg dat de koeien minder winderig zijn.

Tien procent minder methaan

Het nieuwe gras moet ervoor zorgen dat koeien in de wei substantieel minder methaan uitstoten. Een daling van tien procent moet mogelijk zijn, denken de onderzoekers. Dit speciale gras tegen methaanuitstoot maakt de koe dus milieuvriendelijker en helpt tegen klimaatverandering. Boeren kunnen hun koeien daardoor vaker buiten laten grazen – en dat zien wij natuurlijk graag!

Nieuw gras nog toekomstmuziek

We moeten nog wel even geduld hebben: het gras komt waarschijnlijk pas over een jaar of zes op de markt, verwacht het bedrijf. En vooralsnog niet in Nederland. Deze techniek om gras te veredelen wordt hier gezien als genetische modificatie en mag daarom niet gebruikt worden in Europa. Maar in Australië, dat andere regels kent, zet het bedrijf al grote stappen.


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *