Wat heeft een huisjesmelker met melk te maken?

Achterstallig onderhoud, gerommel met contracten, torenhoge huren: door de krapte op de woningmarkt hebben huisjesmelkers vrij spel. Maar waar komt die term eigenlijk vandaan? Met andere woorden: wat heeft melk te maken met malafide huizenbezitters?

huisjesmelker melk

Slechte huisbaas

Scheuren in de muren, schimmelplekken in de badkamer en een lekkende keukenkraan. Daar zit je als huurder niet op te wachten. Maar hoe vaak je ook melding hebt gemaakt van deze gebreken, de huurbaas drukt zijn snor. En dat terwijl jij elke maand een fors bedrag overmaakt voor de huur van die paar vierkante meters. Typisch een voorbeeld van een huisjesmelker: iemand die slechte woningen tegen woekerprijzen verhuurt. De huurprijzen van studentenkamers rijzen de pan uit en er wordt gretig misbruik gemaakt van de hoge woningnood.

Huisjesmelker en melk?

De benaming huisjesmelker verwijst naar het werkwoord uitmelken. Oftewel: het uit de uiers halen van de allerlaatste melk van een koe, nadat het dier gemolken is. Vroeger gebeurde dit met de hand, tegenwoordig zijn er machines die iedere koe tot de laatste druppel kunnen uitmelken.

De huurder als koe

De koe staat in dit geval dus symbool voor de huurder. De term ‘uitmelken’ wordt gebruikt in de figuurlijke betekenis: iemands zijn laatste geld afhandig maken. Een huiseigenaar die zijn zaakjes goed voor elkaar heeft, kan op deze manier slapend rijk worden over de rug van zijn huurders. Steeds vaker wordt er tegenwoordig actie ondernomen tegen de wanpraktijken van huisjesmelkers. Een strenger boetebeleid voor malafide huiseigenaren moet ervoor zorgen dat huurders niet langer de dupe zijn van deze vastgoedcowboys.

In de melkbus

Wie zich uitgemolken voelt kan zijn huurbaas ook opgeven voor een jaarlijkse verkiezing van de grootste huisjesmelker. Gewapend met melkbussen laten de organisatoren in verschillende studentensteden van zich horen. Door anoniem de naam van je huurbaas op een briefje te schrijven en die in de melkbus te stoppen dingt deze huisjesmelker mee naar de twijfelachtige titel. Er bestaat ook een digitale plattegrond waarop studenten kunnen zien of ze te veel betalen. Zo worden huisjesmelkers aan de schandpaal genageld.


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *