Historische melkschuit vaart weer uit
Amsterdammers drinken al eeuwen graag melk en karnemelk. Om in de vraag van de stedelingen te voorzien, voeren vroeger dagelijks melkschuiten van de Zaanstreek naar de stad. Tijdens SAIL 2015 doet een Waterlandse replica deze route over, en bezorgt zo 1000 liter melk bij de Voedselbank.
Geen koelkasten
Zo’n drie eeuwen lang vertrokken de Waterlandse melkschuiten dagelijks naar Amsterdam. Ze moesten snel kunnen varen, om de zuivel zo vers mogelijk van de boeren naar de klanten te brengen. Koelkasten bestonden immers nog niet. Vaak verkochten meisjes en vrouwen uit Waterland de melk vanaf de boot. Of melkventers namen de melk over met hun kar. Toen er stoomboten kwamen, verdwenen de melkschuiten van het IJ.
Oude tijden herleven
Tijdens SAIL Amsterdam 2015 licht een nagebouwde melkschuit, de Jacob van Zalinge, het anker. Op donderdag 20 augustus vaart het schip via een historische route naar de Amsterdamse Prins Hendrikkade. Doel van deze tocht: 1000 liter melk bezorgen bij de Voedselbank. Zo herleven tijdens SAIL oude tijden op het water.
Vaste ligplaats
De Jacob van Zalinge is gemaakt op initiatief van Stichting de Waterlandse Melkschuit en werd in 2013 te water gelaten. Nu is de schuit alleen nog te roeien, maar deze zomer krijgt hij ook zeilen. De melkschuit heeft een vaste ligplaats in de haven van Durgerdam. Daar is hij voor iedereen te bekijken.
Foto: VanderWolf Images / Shutterstock.com