Melkmeisje op reis in Louis Vuitton-koffer

Het Melkmeisje van de Hollandse meester Johannes Vermeer; wie kent haar niet? Wereldberoemd is ze, van Amsterdam tot Tokio. Letterlijk ook, want het eenvoudige boerenmeisje werd onlangs in stijl vervoerd naar een expo in Japan.

Melkmeisje

In de koffer van Vuitton

Het kunstwerk reisde in een super-de-luxe, op maat gemaakte schilderijkoffer van modehuis Louis Vuitton. Het Rijksmuseum leent Het Melkmeisje van de Delftse kunstschilder tijdelijk uit aan het Ueno Royal Museum in Tokio. Daar maakt ze onderdeel uit van de tentoonstelling ‘Making the Difference: Vermeer and Dutch Art’.

Icoon van het Rijks

Het Rijks gaf Louis Vuitton de opdracht om een unieke koffer te maken voor het transport van de Vermeer. Het werd een chic exemplaar van gelakt canvas met koperen hoeken. Helemaal met de hand gemaakt in de historische ateliers van het Franse luxehuis net buiten Parijs. Taco Dibbits, hoofddirecteur van het Rijksmuseum, noemt het Melkmeisje één van meest bijzondere vrouwen uit de collectie. “Ze verdient het om veilig en in stijl van Amsterdam naar Japan te reizen.” Het museum en Louis Vuitton delen volgens hem de passie voor handwerk, kwaliteit en kunst.

Alledaags tafereel

Terug naar het schilderij: wat is er zo bijzonder aan dit doek, dat rond 1660 is geschilderd? Ten eerste had Vermeer een geweldig oog voor hoe het licht valt. Hij legde een alledaagse bezigheid vast, op een verstilde manier zoals alleen hij dat kon. We zien een eenvoudig boerenmeisje dat in opperste concentratie melk schenkt uit een melkkan in een kom. Op tafel staat de mand voor de broodmaaltijd al klaar. Als toeschouwer wordt je oog meteen getrokken door het straaltje melk. Door Vermeers fenomenale schildertechniek zie en hoor je de melk bijna stromen.

Melkmeisje of dienstmeid?

Wie dit meisje precies was, is nooit helemaal duidelijk geworden. Er is weinig bekend over het leven van Vermeer en de boodschap achter zijn schilderijen. Jarenlang ging ze door het leven als keukenmeid. Deze benaming klopt beter, want het melk schenkende meisje is een dienstmeid. Een melkmeisje was een vrouw die melk aan huis bezorgde. In de tijd van Vermeer werd er door schilders veel aandacht besteed aan dienstmeiden en keukenmeiden. Haar neergeslagen blik en toewijding maken Het Melkmeisje tot een toonbeeld van Hollandse deugdzaamheid.


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *