Waarom een spinazie-smoothie met melk het meest gezond is

Groene smoothies met spinazie zijn populair. Niet zo gek, want het is een goede manier om je dagelijkse portie groenten binnen te krijgen. En wat blijkt? Een spinazie-smoothie is het meest gezond met melk, is de uitkomst van een Zweeds onderzoek.

spinazie-smoothie met melk

Sterker worden van spinazie net als Popeye?

Stripheld Popeye had een geheim wapen om supersterk te worden: spinazie. De tekenaar van Popeye dacht dat er in deze bladgroente extreem veel ijzer zat en dat je daar heel sterk van wordt. Maar eigenlijk was dit gebaseerd op een rekenfout. Een Duitse wetenschapper had bij het ijzergehalte van spinazie de komma verkeerd geplaatst. Helaas: spinazie is dus geen wondermiddel om onmetelijk sterk te worden, maar heeft wel veel gezondheidsvoordelen.

De voordelen van rauwe spinazie in een smoothie

Spinazie zit bomvol vitamines, eiwitten en antioxidanten. Een van die antioxidanten is luteïne. Dit stofje staat bekend om zijn ontstekingsremmende eigenschappen. Behalve in spinazie zit luteïne ook in boerenkool. Door spinazie te koken, stomen of wokken, verlaagt het luteïnegehalte aanzienlijk. Wil je profiteren van de voordelen van luteïne? Dan kun je spinazie het beste in vloeibare vorm eten, bijvoorbeeld rauw verwerkt in een smoothie of een smoothie-bowl.

Spinazie extra gezond in de mix met melk

Door spinazie te mengen met koemelk, komt er meer luteïne vrij. Dat blijkt uit een Zweeds onderzoek. Om luteïne uit spinazie te kunnen opnemen, moet het namelijk in aanraking komen met maagsap of worden gemengd met andere voedingsbestanddelen. Door melk (met een hoog- of middelmatig vetgehalte) toe te voegen aan een spinazie-smoothie, komt er meer luteïne vrij en kunnen we deze antioxidant uit de bladgroente makkelijker verteren.

Koemelk in spinazie-smoothie beter dan melkvervanger

De laatste jaren is het populair om plantaardige melkvervangers te gebruiken voor het maken van groene smoothies, in plaats van zuivel. Maar, stellen de Zweedse onderzoekers, de meeste plantaardige vloeistoffen helpen niet bij het vrijkomen van luteïne in spinazie. Sterker nog: sommige melkvervangers – zoals sojadrink – kunnen zelfs een negatief effect hebben op het luteïnegehalte in smoothies. Koemelk presteert volgens de onderzoekers het beste.

Zo haal je het maximale uit je groene smoothie

Ben je van plan om thuis gezonde groene smoothies te gaan maken met spinazie? Dan kun je deze dus het beste bereiden met halfvolle of volle melk. Zo profiteer je maximaal van de gezonde voedingsstoffen in spinazie. De onderzoekers toonden eerder al aan dat vet uit zuivel het luteïnegehalte in spinazie-smoothies kan verbeteren. Bij yoghurt werkt dit overigens niet, waarschijnlijk als gevolg van het fermentatieproces.


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *