Tweederde Nederlanders zuinig op zuivel

De meeste mensen trekken zich weinig aan van de houdbaarheidsdatum op melkpakken. Driekwart van Nederlanders gooit de melk pas weg als het écht niet meer goed is. Dat wil zeggen: als het er niet meer goed uitziet, ruikt en smaakt. We zijn dus best zuinig op zuivel!

Zuinig op zuivel

Zuivelbarometer

Veel mensen denken dat de gemiddelde Nederlander producten meteen weggooit als de THT-datum is bereikt. Maar dat is niet zo. Dat blijkt uit cijfers van de GfK-Zuivelbarometer, een onderzoek dat sinds 1993 wordt uitgevoerd door de Nederlandse Zuivel Organisatie onder een representatieve groep van Nederlandse burgers van 12 jaar en ouder.

“Na de THT-datum kan de kwaliteit van een product achteruit gaan, maar je kunt het vaak nog wel zonder gevaar eten.”

62%: tot over de datum

Uit het onderzoek blijkt dat slechts 23% van de 12+ jarigen melk of andere melkproducten óp de datum weggooit, terwijl 62% melkproducten pas weggooit als het over de datum is.

THT-datum?

THT staat voor ’ten minste houdbaar tot’. Een THT-datum staat op voedingsmiddelen die niet snel bederven. Na deze datum kan de kwaliteit, zoals smaak, geur of kleur van het product, achteruit gaan. Je kunt het vaak nog wel zonder gevaar eten. De fabrikant garandeert tot de THT-datum een smaakvol en veilig product.

‘Kijk, ruik en proef’

Producten die de THT-datum overschrijden, hoef je niet meteen weg te gooien. Wat je wel moet doen? Kijk, ruik en proef of het product nog goed is. Dat is het advies van het Voedingscentrum.

Ouderen zuiniger

Vooral jongeren en hoogopgeleiden gooien melkproducten weg als die op of over de datum zijn. Het aandeel bij 50+-ers is voor het zowel op- als over de datum weggooien overduidelijk lager. Het lijkt er dus op dat ouderen minder voedsel verspillen.

Hoger inkomen: verspillen

Ook inkomen lijkt een rol te spelen als het gaat om voedselverspilling. Consumenten met een inkomen van € 3.000 en hoger gooien zowel ‘op als over de datum’-melk en melkproducten weg. Mensen met een hoger inkomen verspillen dus meer zuivelproducten.

Restjes uitknijpen

De Zuivelbarometer bevat ook een open vraag over hoe men de laatste restjes uit een yoghurt- of vla-verpakking haalt. Vrijwel iedereen die deze producten consumeert (95%) heeft deze vraag beantwoord, variërend van ‘rollen en uitknijpen’ tot ‘laat restje zitten’. Ruim de helft probeert actief de laatste restjes  uit de verpakking te halen. Ook hier blijken 50+-jarigen dit actiever te doen dan de andere leeftijdsgroepen.


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *