Recycling melkpak: zo gaat dat

Je scheidt je afval en mikt lege melkkartonnen keurig in de daarvoor bestemde afvalbak. Maar dan, wat gebeurt er met die verpakking? Hoe verloopt de weg van recycling tot aan nieuw product?

recycling melkpak

Melkpakken in de pmd-bak

Ja, een melkpak wordt gemaakt van karton. Maar vanwege het plastic laagje horen ze – met dop en al – toch in de plasticbak. Of beter gezegd: pmd-bak, want behalve plastic horen ook metalen verpakkingen en drinkpakken erin. Niet elke gemeente haalt pmd apart op, maar in de 80 procent van de gemeenten waar het wél gebeurt, horen drinkpakken thuis in deze bak.

Melkpak 21% plastic

Pakken voor melk, yoghurt en sap bestaan voor 21 procent uit plastic. Daarnaast wordt 75 procent karton gebruikt en 4 procent aluminium. In de recyclingfabriek wordt het karton, plastic en aluminium uit elkaar gehaald en kan daarna worden gebruikt als nieuwe grondstof voor andere producten.

Eerst op maat gesorteerd

In de recyclingfabriek staan sorteerinstallaties die drinkkartonnen als zodanig herkennen. De eerste machine sorteert grofweg op maat: dopjes vallen in de kleine gaatjes en drankkartons in de middelgrote. Grote folies komen boven’drijven’.

Infraroodmachine herkent drankkarton

Vervolgens schijnt een infraroodlicht op de ingezamelde pdm. De infraroodmachine herkent de papiervezels en blaast de drankkartons eruit. Hierna worden de verpakkingen gewassen om de vervuiling eruit te halen.

Minder verspilling

Niet-gescheiden afval wordt verbrandt en die grondstoffen gaan dus verloren. Maar ingezameld en gezuiverd pmd wordt omgezet in nieuwe producten, waardoor je geen nieuwe grondstoffen uit de aarde hoeft te halen. Heel duurzaam dus!

Van melkpak tot wc-papier of tafel

Wat je in de pmd-bak gooit, krijgt uiteindelijk een tweede leven als bijvoorbeeld wc-papier. Van de plastic dopjes worden bijvoorbeeld gieters gemaakt en van een mix van materialen maken ze tafels en stoelen. Zo gaat niets verloren.

Kinderen verveeld? Laat ze knutselen met een oud melkkarton.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.