Onderzoek: vanilleyoghurt maakt gelukkiger

vanilleyoghurt gelukkig

Het klinkt te mooi om waar te zijn, maar het is wetenschappelijk bewezen: vanilleyoghurt maakt gelukkiger. Uit Nederlands onderzoek blijkt dat mensen na het eten van dit toetje meer positieve emoties voelen.

Onderzoek

Welke invloed heeft het eten van yoghurt op onze emoties? Over die vraag bogen onderzoekers zich van Wageningen UR en Food & Biobased Research uit Nederland, de University of Natural Resources and Life Sciences in Oostenrijk en het VTT Technical Research Centre in Finland.

Vanille wordt als geur al toegepast in wachtkamers, omdat het agressieve gevoelens vermindert 

Positief

Daarvoor lieten ze 24 mensen reageren op afbeeldingen van andere mensen met verschillende gezichtsuitdrukkingen. Zowel negatief als positief. De respondenten werd gevraagd hoe deze personen op hen overkwamen en mochten daarbij kiezen uit verschillende termen.

Vanilleyoghurt maakt gelukkiger

De test werd steeds herhaald na het eten van verschillende soorten yoghurt. En wat bleek? Na het eten van vanilleyoghurt reageerden de onderzochte mensen beduidend positiever. Ook als mensen yoghurt aten met een lager vetgehalte waren ze iets positiever, maar dat effect was aanzienlijk kleiner.

Het toevoegen van andere smaken, zoals vers fruit, had geen effect op de gemoedstoestand.

Wat maakt vanille bijzonder?

Wat maakt vanille zo bijzonder? Dat weten we niet precies, maar dat het een positieve uitwerking heeft op mensen is al veel langer bekend. Vanille wordt als geur bijvoorbeeld al langer toegepast in wachtkamers of op andere plaatsen waar stress kan voorkomen, omdat het agressieve gevoelens vermindert.

Lees hier meer over dit onderzoek.


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *