Gezonde trend: hartige yoghurt

Yoghurt associëren we meestal met zoet. Maar nu is er een nieuwe trend: hartige yoghurt, ook wel savoury yoghurt. Even wennen, maar waarom ook niet? Weer eens wat anders dan yoghurt met granola of cruesli en nog hartstikke gezond ook.

hartige yoghurt

Hartige yoghurt is hip

Zoals wel meer foodtrends komt hartige yoghurt overgewaaid uit Londen. Wanneer je daar een hippe ontbijtbar of lunchroom binnenstapt is de kans groot dat je savoury yoghurt op de menukaart ziet staan. Ook in Amerika kun je yoghurt kopen met hartige smaken als tomaat en pastinaak, soms in een beker als to-go variant. Er zijn ook varianten van hartig ijs.

Eeuwenoud fenomeen 

Toch is hartige yoghurt geen nieuw fenomeen. In Azië, het Midden-Oosten en Zuid-Europese landen eten mensen yoghurt al eeuwenlang hartig. Denk maar aan de Indiase curry of Griekse tzatziki. In Turkije drinken ze ayran, een zoute yoghurtdrank met een schuimkraag. Libanezen zijn gek op labne. Deze hartige uitgelekte yoghurt, een soort hangop, wordt gebruikt als dip. 

Yoghurt met een bite 

Ook in Nederland is savoury yoghurt op steeds meer plekken verkrijgbaar. Wil je zelf thuis aan de slag? Gebruik dan een dikke basis met weinig vet, zoals lightvarianten van Griekse yoghurt of IJslandse skyr. Daarna kun je helemaal losgaan: voeg wat schijfjes komkommer toe, een handje pistachenoten, fijngehakte verse munt en tot slot nog een scheutje olijfolie. En voilà: je hebt een gezond ontbijtje of lunch.

Allerlei lekkere combinaties

Zo zijn nog veel meer lekkere combinaties te verzinnen. Wat dacht je van snoeptomaatjes, gesnipperde rode ui, fijngehakte olijven en geroosterde pijnboompitten? Voor een extra frisse smaak voeg je nog wat citroenzest toe, dat is de geraspte buitenste schil van een citroen. Ook erg lekker is yoghurt met een topping van gerookte zalm, dille, peper en citroensap.

Ontbijtbowl in veggiestijl

Of ga voor een vegetarische variant, bijvoorbeeld hartige yoghurt met avocado, rode bietjes en verse munt. Nog zo’n topper: geroosterde aubergine met granaatappelpitjes, tijm en krokant gebakken uitjes. En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Leef je uit en verzin je eigen hartige yoghurtontbijtje. Trek gewoon de groentela open en kijk wat je nog hebt liggen.


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *