Melk beschermt tegen ziekmakende bacterie

melk beschermt tegen ziekmakende bacterie

Gepasteuriseerde melk remt het ziekmakend vermogen van de Campylobacter–bacterie. Dit blijkt uit onderzoek van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. Het is de eerste keer dat is aangetoond dat melk beschermt tegen een ziekmakende bacterie. 

Campylobacter

Campylobacter is een bacterie die een nare voedselinfectie kan veroorzaken. Hij komt vooral voor op rauwe kip, maar kan ook in rauwe melk en op rauwe groente zitten. Bij een infectie krijg je buikpijn en diarree, die vooral bij jonge kinderen in ontwikkelingslanden slachtoffers eist.

Melk beschermt

Uit het onderzoek van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam in samenwerking met melkproducent Friesland Campina blijkt nu dat gepasteuriseerde melk in staat is om het ziekmakende vermogen van deze bacterie sterk kan afremmen. Met andere woorden: Melk beschermt tegen een ziekmakende bacterie

Beschermend effect

De onderzoekers kweekten darmcellen en voegden daar verschillende melksoorten en de bacterie aan toe. Gepasteuriseerde- en babymelk bleken een beschermend effect te hebben.

Meer onderzoek

Wat er nu precies in deze melkproducten zit dat deze remming veroorzaakt, is niet duidelijk. Daarom is meer onderzoek nodig. Dan kan ook worden gekeken of gepasteuriseerde melk ook andere bacteriën, zoals bijvoorbeeld Salmonella, kan remmen in hun ziekmakende vermogen.

Gepasteuriseerde melk

Gepasteuriseerde melk is de gewone houdbare ‘verse’ melk, die je in elke supermarkt kunt kopen. Dat melk een belangrijke bron is van voedingstoffen is natuurlijk al veel langer bekend. Zo zitten er eiwitten, vitamine B12 en calcium in melk. Door de melk kort te verhitten worden eventuele schadelijke bacteriën in de melk zelf al vernietigd. Dat de melk na dit proces nog steeds invloed blijkt te hebben op bacteriën was tot nu toe echter nog niet aangetoond.


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *