Is melk en andere zuivel in het koelschap van de supermarkt te vertrouwen? Absoluut! Volgens de NVWA is het niveau van de voedselveiligheid van zuivel van een “zeer hoog niveau”.
Rapport: voedselveiligheid zuivel dik in orde
Voedselveiligheid zuivel
Melk, yoghurt, vla en roomboter: alle zuivelproducten die je in Nederland in de supermarkt kunt kopen maken onderdeel uit van de zuivelketen. Die keten begint bij de koe op de boerderij, loopt via de melktank, de tankwagen en de zuivelfabriek en eindigt in de winkel. De Nederlandse Voedsel Waren Autoriteit (NVWA) onderzocht die hele keten onlangs en concludeerde dat de voedselveiligheid van “zeer hoog niveau” is.
Uitstekende reputatie
Heel verrassend is die conclusie natuurlijk niet. Nederland heeft internationaal een uitstekende naam op zuivelgebied. Niet voor niets is onze kaas wereldberoemd en staan jonge ouders in Azië in de rij om babymelkpoeder uit Nederland te kopen.
Strenge controles
De regels zijn streng in Nederland en Europa, maar alle gezamenlijke zuivelproducenten in Nederland hebben daarnaast nog strengere regels om de kwaliteit, voedselveiligheid en dierenwelzijn te garanderen. Zo wordt de melk altijd gecontroleerd als het door de tankwagen bij een boerderij wordt opgehaald. Als het niet aan strenge eisen voldoet, wordt het vernietigd.
NVWA en voedselveiligheid
De (NVWA) neemt regelmatig een gehele voedselproductieketen in Nederland onder de loep. Daarmee kunnen ze risico’s voor de volksgezondheid in kaart brengen en waar nodig maatregelen nemen. Lees het hele rapport hier.
Korte keten steeds populairder
Naast de traditionele zuivelketen, wordt ook de zogenaamde korte keten steeds populairder. Met een korte keten wordt zuivel (bijna) direct van de boer naar de consument gebracht, met zo min mogelijk tussenschakels. Zo krijgt de boer een eerlijke prijs voor het product, en is de consument geen extra geld kwijt.