Jersey melk: gezonder of gewoon anders?

Het wordt verkocht als het speciaalbier van het zuivelschap: Jersey Melk. Dat is melk en andere zuivel die afkomstig is van Jersey koeien. Er zit iets meer vet en eiwit in, maar is het ook gezonder?

jersey melk gezond

Het is niet nieuw dat er melk en zuivel op de markt komt die ‘anders’ is dan normale melk. Er is al A2-melk. Dat is afkomstig van koeien met een specifiek gen, waardoor de eiwitsamenstelling van de melk iets anders is. Maar melk die uitsluitend van één koeienras afkomstig is, was niet eerder zo makkelijk verkrijgbaar.

Meer vet en eiwit

Wat maakt Jersey melk anders? Er ziet iets meer vet in, iets meer eiwit en daardoor smaakt de melk ook een beetje anders dan je wellicht gewend bent.

Jersey melk gezonder?

Is jersey melk gezonder dan gewone melk? Eigenlijk maakt het niet zoveel uit. Alle melk van koeien past volgens de Gezondheidsraad en het Voedingscentrum in een gezond voedingspatroon. Dat komt omdat er waardevolle voedingstoffen in zitten en omdat melk het risico op darmkanker en diabetes verkleint. Daarbij maakt het niet uit welke soort melk of zuivel je gebruikt: mager, halfvol of vol of melk van specifieke koeienrassen. Volgens de Schijf van vijf past alleen magere of halfvolle melk in een gezond voedingspatroon.

‘Toch belangrijk’

Echt gezonder is de melk dus niet, maar toch vind melksommelier Bas de Groot (dé kenner van bijzondere melksoorten in Nederland) het belangrijk dat we er een nieuwe melk bij hebben. “Melk is een heel bijzonder product met een ontzettende diversiteit. Bij andere zuivelproducten zoals kaas zie je dat al wel terug. Daarin heb je heel veel soorten en kwaliteiten. Van de goedkoopste plakjes van het huismerk tot de bijzondere boerenkaas.”

‘Meer waardering voor melk’

“Die diversiteit maakt van elke kaassoort een product met een eigen bijzonder verhaal. Bij melk mist dat verhaal vaak en dat is jammer. Daarom is het goed dat er nu weer een nieuwe melk op de markt komt, met een nieuw verhaal en een nieuwe smaak. Zo krijgen mensen hopelijk meer waardering voor melk en alles wat daarbij komt kijken. Wat mij betreft mogen er daarom heel wat meer verschillende melken volgen”


Comments

  1. Pingback: Jersey Melk | www.ah.nl - Inlognl.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *