De lekkerste botersauzen maak je zo

Een botersaus geeft een heerlijke volle smaak aan veel gerechten. En die is natuurlijk het allerlekkerst als je ‘m zelf maakt. Van de welbekende béchamelsaus tot de authentieke beurre blanc. Moeilijk is het zeker niet!

botersauzen

Roux

Dé basis van gebonden sauzen en soepen. Gebruik gelijke delen boter en bloem, bijvoorbeeld 50 gram boter en 50 gram bloem. Smelt de boter in een steelpan. Voeg in één keer de bloem toe en blijf continu roeren met een garde tot je een egaal mengsel hebt. Zet het vuur laag en blijf roeren. Na enkele minuten is de bloem gaar en heb je een witte roux.

Hollandaisesaus

Hoewel de naam anders doet vermoeden, is dit een Franse botersaus. Maak deze eenvoudige versie in de blender. Smelt 100 gram boter in een pan. Doe twee eidooiers op kamertemperatuur in de blender en voeg een theelepel water, citroensap of azijn en een snufje zout toe. Zet de blender op een lage stand en giet heel langzaam de warme boter erbij. Wanneer de saus dik wordt kun je deze direct serveren. Aanrader bij gepocheerde eieren en asperges!

Béchamelsaus

Wat is een Italiaanse lasagne zonder romige béchamelsaus? Maak een blanke roux volgens bovenstaande stappen en hoeveelheden. Giet daar op laag vuur scheutje voor scheutje 500 milliliter melk bij en blijf roeren met een garde. Laat de saus al roerend twee tot drie minuten zachtjes koken tot deze iets is ingedikt. Breng op smaak met een snufje peper en zout.

Beurre blanc

Deze Franse klassieker is onweerstaanbaar, vooral bij witvis. Snipper twee sjalotjes, verhit die met 100 milliliter wijn in een steelpan en kook tot de helft in. Giet de saus door een zeef in een kom en schenk het vocht terug in de pan op een laag vuurtje. Klop hier klontje voor klontje 250 gram koude boter door met een garde. Breng op smaak met peper en zout. Tip: voeg vlak voor het serveren wat citroensap toe!

Beurre noisette

Letterlijk vertaald ‘hazelnootboter’ en toch komt er geen noot aan te pas. Smelt roomboter in een steelpan terwijl je continu blijft roeren. Al snel ontstaan er belletjes en verkleurt de boter. Als de boter nét bruin is, haal je de pan van het vuur. Beurre noisette heeft een licht nootachtige smaak. Lekker bij hartige gerechten én wordt gebruikt voor gebak zoals madeleines.

Tip: gebruik altijd een steelpan met een dikke bodem zodat de boter niet direct verbrandt

Gezondere botersaus

Ben je op zoek naar een lichtere variant van de klassieke botersaus? Maak dan de eerder genoemde roux en haal die van het vuur. Voeg nu al roerend 250 milliliter bouillon en 250 milliliter melk toe. Breng het geheel aan de kook en blijf goed roeren. Breng de saus op smaak met zout, peper, nootmuskaat en fijngehakte peterselie.


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *