Is een tosti net zo gezond als een broodje kaas?

Nederland is een tostiland. De smeuïge sandwich is helemaal hip: er komen steeds meer lunchrooms die alleen maar tosti’s verkopen. Maar is die geliefde gegrilde boterham eigenlijk net zo gezond als een broodje kaas? En hoe maak je de ultieme tosti eigenlijk?

Tosti net zo gezond als broodje kaas

Uitvinding van Graaf Tosti?

Over de herkomst van de tosti bestaan verschillende theorieën. De eerste gaat over Graaf Tosti, een Italiaan die de elektrische broodrooster uitvond. Op een dag liet hij een boterham met kaas in zijn uitvinding vallen en zo ontstond ‘per toeval’ de eerste tosti. Volgens Van Dale is tosti meervoud van het Italiaanse woord ‘tosto’. Een afgeleide van ‘tostare’, dat roosteren betekent.

Kaas met smeltfactor

Iedereen kan een tosti maken: leg een plak kaas tussen twee bammen en hup, onder de grill. Maar een écht lekkere tosti herken je uit duizenden. Het brood is knapperig, de kaas perfect gesmolten. Het geheim? Allereerst: boter! Beboter alle kanten van het brood voor een goudbruin korstje. Maar het belangrijkste is natuurlijk de kaas. Voor de perfecte tosti kies je een milde Cheddar of Goudse.

Grill of koekenpan?

Er zijn talloze variaties op de klassieke tosti met kaas of ham-kaas: ga eens voor roomkaas, zalm en bieslook of een tosti caprese met mozzarella, tomaat en basilicum. Het makkelijkst is om de tosti’s te bereiden in een tosti-ijzer of grill. Anderen zweren bij de ouderwetse pantosti’s: bak ze om en om lichtbruin in een koekenpan. Ketchup is met afstand de meest gebruikte tosti-dipsaus.

Tosti net zo gezond als broodje kaas?

Maar hoe gezond is een tosti nu eigenlijk? Kloppen de geruchten dat er vetten vrijkomen bij het verhitten van de kaas? Goed nieuws voor alle tosti-liefhebbers: nee. Dat is een fabeltje. In principe is er dus geen verschil tussen een broodje kaas en een tosti. Wél kun je een tosti gezonder maken door volkorenbrood te gebruiken, in plaats van de klassieke twee sneetjes wit- of bruinbrood.

Luxe tosti op locatie

Buiten de deur eet je trouwens ook heerlijke tosti’s: de tostizaken schieten de laatste jaren als paddenstoelen uit de grond. Vaak is de tosti op locatie een verfijnde en verrassende versie van de huis-tuin-en-keuken-variant. Wat de gegrilde sandwich zo populair maakt? Je kunt ‘m op elk moment van de dag eten, van ontbijt tot lunch of tussendoortje. Bij sommige tostibars kun je zelfs tot diep in de nacht aanschuiven!


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *