7 tips om boter snel zacht te maken

Soms heb je ineens zin om een dikke cake of een berg koekjes te bakken. Helaas gaat die opwelling vaak hand in hand met de bittere pil dat je niet à la minute zachte boter voor handen hebt. Snel boter zacht maken? Hierbij 7 smelttips als je niet wilt wachten tot je een ons weegt.

boter zacht maken

Zachte (niet gesmolten!) boter voor cake of andere goddelijke baksels is nodig om goed te kunnen mengen met de andere ingrediënten. Maar als je bent vergeten om boter uit de koelkast te halen om op kamertemperatuur te laten komen, zijn hier 7 tips om boter zacht te maken zonder magnetron:

1. Snijden

Snijd de boter in kleine stukjes en leg die op een bord. Kleine stukjes worden veel sneller zacht dan een groot stuk

2. Slaan

Leg de boter in een hersluitbare plastic zak of tussen twee grote vellen bakpapier. Pak de deegroller en reageer hiermee je frustraties af op die harde klont boter. Dit ‘geweld’ maakt de boter zachter wordt van structuur. Na een paar minuten is-ie zacht genoeg.

3. Raspen

Simpel: rasp de boter met een grove rasp in fijne stukjes.

4. Verhitten

Werken met warmte – zonder dat je de boter zacht maakt in de magnetron – kan op twee manieren: 1) Verwarm een glas of kom met warm water, laat even staan en gooi het water dan weg. Doe het glas of de kom omgekeerd over de boter op het bord. Na een paar minuten is je boter zacht. 2) Au bain-marie. Doe de boter in een kom boven een waterbad. Zorg dat het water niet kookt, roer continu en de boter wordt snel zacht.

5. Rollen

Leg de boter tussen twee vellen bakpapier of aluminiumfolie op een stabiele ondergrond. Rol met de deegroller heen en weer totdat de boter ongeveer 3 tot 6 mm dik is en schraap ‘m van het vel af en klaar is je zachte boter voor cake.

6. Mixen

Gebruik een scherp mes om de boter in stukken te snijden van 2 cm of kleiner. Hoe kleiner de stukjes, hoe sneller de boter zacht wordt. Klop de boter met een handmixer of een staande mixer. Begin op lage snelheid en doe het sneller zodra de boter zacht wordt.

7. Ontdooien

Doe de boter in een magnetronschaal en zet de magnetron 5 seconden aan op de ontdooistand. Als de boter meegeeft als je hem aanraakt, en de indruk van je vinger achterlaat, is-ie zacht genoeg. Zo niet, zet hem dan nogmaals vijf seconden terug in de magnetron, en herhaal dit tot hij zacht genoeg is. Laat de boter niet smelten!

Boter zacht maken in magnetron

De magnetron moet echt je laatste redmiddel zijn voor het zacht maken van boter. Boter smelt erg snel in de magnetron waardoor je een heel ander effect krijgt dan wanneer je zachte boter gebruikt in een recept. Gesmolten boter maakt je cake minder luchtig en laat je koekjes uitlopen.


Comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *