Kunstmatige intelligentie verovert melkboerderij

De oer-Hollandse melkboerderij gaat met de tijd mee. Melkrobots nemen het standaardwerk uit handen en slimme snufjes helpen boeren om de melkproductie te verbeteren én de gezondheid van hun koeien te monitoren.

kunstmatige intelligentie melkboerderij

Nederland neemt voortouw

Technologie zorgt in veel sectoren voor een grote impact. De zuivelindustrie is daarop geen uitzondering. Als zuivelland vervult Nederland hierin een voortrekkersrol. Begin jaren negentig werden de eerste melkrobots ontwikkeld die koeien automatisch melken. Het was een Nederlandse boer die in 1992 als eerste ter wereld zijn koeien op deze manier molk. En we staan nog maar aan het begin van de robotisering in de agrarische sector, volgens kenners.

Kunstmatige intelligentie melkboerderij?

Met behulp van kunstmatige intelligentie kunnen boeren het melken naar een hoger niveau tillen. Denk hierbij aan een drastische verkorting van de melktijd, waarbij de bediening en het nemen van beslissingen vanaf één locatie gebeurt. Dankzij geavanceerde systemen kan er namelijk live informatie worden getoond over elke individuele koe op het melkplatform. Handig, zo heeft de melker een totaaloverzicht én de volledige controle over de melkprocedure.

Melk van koe X

Als consument willen we steeds meer informatie over de herkomst van producten. Dankzij robotisering is die informatie eenvoudiger beschikbaar. Recent werd bijvoorbeeld een innovatief systeem ontwikkeld dat het mogelijk maakt om melk rechtstreeks vanaf de melkrobots te bottelen op het erf van de boer. In combinatie met de data van de melkrobot kan de boer jou vervolgens direct informeren van welke koe jouw melk afkomstig is.

Health-app voor koeien

Dan is er nog een kleine groep melkveehouders die kunstmatige intelligentie gebruikt om het gedrag van zijn koeien in kaart te brengen. De dieren zijn uitgerust met een sensor en via een app op zijn smartphone kan de boer van alles bijhouden: bijvoorbeeld hoeveel een koe beweegt, wanneer en hoeveel ze eet en drinkt. Daarnaast weet de app ook wanneer de koe klaar is om geïnsemineerd te worden. En hoe sneller de koeien kalveren, hoe beter het melkproduct!

Geen sciencefiction

Het verbeteren van de melkproductie met behulp van kunstmatige intelligentie is dus geen sciencefiction meer. En ook op het gebied van mestverwerking is er nog veel mogelijk. Als robots standaardwerk uit handen nemen, houdt de boer meer tijd over voor andere belangrijke aspecten van zijn bedrijf. Bijvoorbeeld dierenwelzijn, voedselveiligheid, duurzaamheid en consumentenzaken. Goed nieuws dus voor de melkveehouderij én voor alle melkliefhebbers.

 

 


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *