Drijvende boerderij in Rotterdamse haven

Je melk en yoghurt rechtstreeks halen bij de boer? Dat wordt lastig als je in een grote stad woont. Maar daar komt verandering in. In de Merwehaven in Rotterdam komt de allereerste drijvende boerderij ter wereld, met plaats voor ruim zestig koeien.

drijvende boerderij

Drijvende boerderij

Een drijvende boerderij, midden in de stad. Waarom? Omdat het belangrijk is te zien waar je eten eigenlijk vandaan komt. Tenminste, dat vinden initiatiefnemers stadslandbouwbedrijf ‘Uit je eigen stad’ en melkzuivelinnovatiebedrijf Courage. Door verstedelijking komen stadsbewoners steeds verder van hun voedselbronnen af te staan.

Puur natuur

Dat melk van koeien afkomstig is, dat weet iedereen wel. Maar hoe het er precies aan toe gaat op een boerderij, dat weten veel mensen niet. Wist jij bijvoorbeeld dat koeien tegenwoordig zelf kunnen bepalen wanneer ze gemolken worden? En dat melk alleen wordt verhit en op een speciale manier wordt gefilterd, voordat het in het pak gaat? Melk is dus echt een puur natuurproduct.

Gezonde landbouwgrond

Maar er zijn meer redenen om te experimenteren met nieuwe boerderijvormen, zoals de drijvende boerderij. Door het groeien van de wereldbevolking neemt de hoeveelheid gezonde landbouwgrond steeds verder af. Vooral in Afrika en Azië zal het in de toekomst steeds moeilijker worden om de bevolking van voeding met genoeg bouwstoffen te voorzien.

Belangrijk onderzoek

In de drijvende boerderij wordt daarom belangrijk onderzoek gedaan, bijvoorbeeld naar nieuwe vormen van voer voor koeien of naar nieuwe manieren om stallen in te richten. Die boerderij van de toekomst kan overal komen te staan, zelf op het water.

Verse producten

Om dat te bewijzen komt er dus die drijvende boerderij in de stad. Hier kunnen bezoekers verse producten als melk, yoghurt en kaas kopen. Scheelt weer een ritje van het platteland naar de stad. Verder zijn er rondleidingen voor scholen en is er ruimte voor voorlichting en onderzoek.

Poep en plas

Ook aan het afval is gedacht. De poep en plas die de koeien produceren, wordt verwerkt tot bruikbare stoffen voor landbouwproductie.

Koeien zeeziek?

De bouw van het koeienverblijf op het water liep de afgelopen twee jaar flink vertraging op. Onder andere omdat mensen zich zorgen maakten over dat de koeien zeeziek zouden kunnen worden. Gelukkig bleek dit niet zo te zijn. In het najaar van 2017 is de officiële opening.

Meer informatie lees je op www.floatingfarm.nl.

 

 

 

 


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *