Robot & weidegang, het kan echt

Bij de meest moderne melkrobots bepaalt de koe zelf wanneer ze gemolken wil worden. Een prachtsysteem, maar als koeien in de wei staan, is dat niet altijd even handig. Maar door een boerderij slim in te richten is het prima mogelijk, Dat blijkt uit een proefproject bij 500 boeren.

Robot en weidegang

Weidegang

Automatisch melken is dus goed te combineren met weidegang. 99 procent van de 500 melkveehouders die deelnamen aan het project Robot & Weiden zijn het daarover eens. Dan moet de boer wel iets meer zijn best doen om meer koeien in de wei te laten lopen. Melkveehouders kunnen daarvoor trouwens ook de hulp inroepen van zogenoemde weidecoaches.

Robot & weiden

De conclusies werden gepresenteerd bij het afsluitende symposium van het project Robot & Weiden. Belangrijkste aandachtspunt voor melkveehouders die weidegang combineren met automatisch melken is de wijze waarop het ‘koeverkeer’ in de stal wordt georganiseerd. Koeien moeten zelfstandig vlot naar de wei kunnen om voldoende vers gras te eten en weer naar binnen kunnen om te worden gemolken.

Regelmaat voor koeien

In het project heeft Wageningen UR, samen met DLV Advies, PPP-Agro Advies en Valacon, vijf Robot & Weiden-concepten ontwikkeld voor vijf verschillende types melkveebedrijven. Rode draad in alle concepten is regelmaat. Door toegang tot de wei, het bijvoeren van de koeien, het ophalen van de achterblijvers en de instellingen van de melkrobot goed op elkaar af te stemmen en consequent uit te voeren, weten de koeien waar ze aan toe zijn.

Gras eten

Een opvallend detail uit de proef: je kunt koeien wel de wei insturen, maar dat is geen garantie dat ze ook vers gras gaan eten. Daarom wordt boeren aangeraden de twee uur voordat de koeien naar buiten gaan alle voer weg te halen uit de stal.

Elke dag anders

Ook belangrijk is dat koeien elke dag een in ander weiland staan. Voor kleinere boerderijen betekent dat rouleren tussen de paar weides rond de boerderij. In het project Robot & Weiden is dit systeem door een kleine 100 melkveehouders al met succes toegepast.

Robot & Weiden is een project van de Duurzame Zuivelketen en ZuivelNL uitgevoerd door Stichting Weidegang in samenwerking met Wageningen UR en partners.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.