Koe knuffelen: razend populair en goed tegen stress

Koe knuffelen is razend populair. Niet gek, want de fans zeggen dat zo’n knuffel goed werkt tegen stress, depressie en een burn-out. “Koeien voelen ons goed aan, maar oordelen niet.”

koe knuffelen

Wat is koe knuffelen?

Bij koe knuffelen ga je naar een speciale boerderij waar je onder begeleiding tegen een rustige koe aan kan liggen. Veel mensen vinden dat een intens fijne belevenis.

‘Koeien voelen je goed aan, maar oordelen niet’

“Wie een koe knuffelt krijgt een hele persoonlijke ervaring,” zegt organisator Nicolette Bouman van de knuffelsessies op boerderij Noord Empe in het Gelderlandse Voorst. “Sommige mensen komen sceptisch binnen, maar draaien helemaal bij. Anderen gaan zingen of raken juist emotioneel of stil.” Op de boerderij wordt al sinds 2001 geknuffeld en is volgens Bouman de eerste koeknuffelboerderij van Nederland.

Stap 1: rustig koemuniceren

Stap één bij koe knuffelen is communiceren. Het is belangrijk dat je zelf zo rustig mogelijk blijft, zegt Els Milatz van boerderij Kastanje Hoeve in het Noord-Hollandse Beets. “Wie gestrest is, straalt dat ook uit op de koe. Die voelen dat haarfijn aan.” Bouman noemt het liever: koemuniceren. Bouman: “Dat begint met gewoon rustig naar de koe te kijken. Wat is haar energie? En hoe staan haar ogen en oren?”

Stap 2: voorzichtig aanraken

Als de koe er dan ontspannen bij ligt, kun je haar benaderen. Bouw het contact langzaam op, zeggen beide organisatoren. Begin rustig met eerst een hand onder de kin, dan langzaam naar de nek en daarna de rest van het lichaam. Vindt de koe dat allemaal best, dan kun je proberen tegen haar aan te liggen.

Stap 3: knuffelen en genieten

Hoor je geknor, schrik niet. Het is een teken dat de koe zich ook ontspannen voelt. De meeste koeien vinden het knuffelen prima. “Het zit in hun zachtaardige karakter. En wij gebruiken meestal wat oudere koeien, die zijn rustiger,” legt Milatz uit. Volgens Bouman geeft het knuffelen de koeien ook zelf een beter leven. “Wij zien dat sommige koeien zelf al toenadering zoeken tijdens een sessie. Dan zijn ze rustig aan het herkauwen.”

Let op: de koe bepaalt

Als een koe geen zin heeft, laat ze dat ook duidelijk merken, zegt Milatz. “Dat merk je gauw genoeg. Ze staat gewoon op.” Het is altijd de koe die beslist hoe haar pet staat, vult Bouman aan. “Een koe die geen zin heeft, draait haar kop een andere kant op of loopt weg.” Volgens Bouman zijn stieren dan niet voor het knuffelen geschikt. “Koeien zijn vluchtdieren, maar stieren vallen aan als iets ze niet zint.”

Koe knuffelen: vooral goed tegen stress

Iedereen kan aan het koe knuffelen meedoen. Maar voor mensen met stressklachten is het extra gezond. Bouman: “Wie zien hier allerlei soorten mensen. Veel zijn nieuwsgierig hoe het nou precies werkt. Maar we hebben ook mensen met autisme, dementie of een burn-out. Juist voor hen kan het knuffelen heel bijzonder en ontspannen zijn. Koeien voelen goed aan, maar oordelen niet.”

Totaalbelevenis op de boerderij

Naast het koe knuffelen geven Bouman en Milatz ook een rondleiding en informatie over het boerenbedrijf. Milatz hoopt dat daarmee sommige vooroordelen weg te nemen. Bijvoorbeeld over de kalfjes die alleen in een hok zitten. Milatz: “Veel mensen vinden dat zielig, maar dan leg ik uit dat we dat de eerste twee weken doen om besmettelijke ziektes te voorkomen en de nageltjes te beschermen. En zo hebben we ook een beter beeld of het kalfje goed drinkt.”

‘We halen de koe naar je toe!’

Door het koe knuffelen en de rondleidingen komt het boerenleven dichtbij, volgens Bouman. “Nederlanders zijn grootgebracht met het beeld van een koe in het weiland. Maar dat plaatje blijft vaak op afstand. Met het knuffelen halen we de boer, maar vooral de koe op een bijzondere manier naar de mensen toe.”


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *