Koe in de wei helpt muizenplaag voorkomen

Thuis beschermt een opgeruimd huis en een kat je tegen een muizenplaag. Op een boerderij heb je meer nodig. Zeker in Friesland, waar muizen het volgens een onderzoek erg naar hun zin hebben en enorme schade kunnen aanrichten. De beste remedie? Koeien in de wei!

koe muizenplaag

73 miljoen schade

Muizen zijn niet alleen vervelend, ze kunnen ook echte schade veroorzaken. In de zomer van 2014 was het wel heel heftig. Toen zorgde een gigantische muizenplaag in Friesland voor maar liefst 73 miljoen euro schade bij boerenbedrijven.

900 boeren getroffen

Niet door alle kaas op te eten, of aan elektriciteitskabels te knabbelen, maar door de weilanden aan te vreten. 48.000 hectare landbouwgrond werd er aangetast. Met name stukken grasland op veen- en klei moesten het ontgelden. Zo’n 900 boerenbedrijven werden zwaar getroffen.

Open grasland

De plaag had alles te maken met de uitzonderlijke gunstige weersomstandigheden, zo blijkt uit het onderzoek van onderzoeksbureau Altenburg & Wymenga. Daarnaast bleek uit het onderzoek dat muizen vooral gek zijn op de open Friese klei- en veelandschappen. Daar komen namelijk weinig roofvogels voor, zodat de knaagdieren er ongestoord hun gang kunnen gaan.

Koe in de wei

Opvallend: melkboeren met koeien in de wei hadden beduidend minder last van de muizenplaag. Nog een pleidooi dus voor meer koeien in de wei.


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *