Stroom opwekken uit koeienpoep

Stroom opwekken uit koeienpoep? Dat kan steeds beter en efficiënter! Meer dan tweehonderd boeren gaan met nieuwe apparatuur aan de slag. Binnen vier jaar moeten dat er duizend zijn.

stroom opwekken uit koeienpoep

Monomestvergisters

De nieuwe installaties heten monomestvergisters en kunnen stroom opwekken uit pure mest. Tot voor kort konden boeren alleen stroom opwekken uit mest als er ook maïs of andere biomassa werd toegevoegd. Dat is nu niet meer nodig.

Zuivelaar helpt boeren

Zuivelbedrijf FrieslandCampina gaat boeren helpen met de bouw, financiering en onderhoud van de installaties. Het bedrijf betaalt een toeslag van 10 euro per duizend liter melk als boeren een monovergister aanschaffen. Bovendien krijgt het project 150 miljoen euro subsidie van Minister Kamp van Economische Zaken.

100% Klimaatneutraal

Alle grote zuivelbedrijven in Nederland werken toe naar een klimaatneutrale bedrijfsvoering. Dat willen ze bereiken met dit soort oplossingen, maar ook met het inzetten van zonnepanelen, windmolens en andere manieren om de uitstoot van CO2 en andere broeikasgassen terug te brengen.

Mestproductie een probleem

De agrarische sector is verantwoordelijk voor ongeveer 13 procent van de uitstoot van broeikasgassen. Dat komt vooral door de mestproductie van dieren zoals kippen, varkens en koeien.

Stroom opwekken

Een flink deel van die uitstoot is methaangas. Dat gas wordt uit de mest gehaald in de vergister en gebruikt om stroom mee op te wekken. Van de restproducten uit de mest, fosfaat en stikstof, kan kunstmest worden gemaakt.


Comments

  1. Compliment voor de duidelijke informatie die ik hier heb gelezen!
    Sowieso jammer dat de vee- en melkhouderij nu speelbal is geworden van de Nederlandse politiek. Deze sector die altijd wel onze Nederlandse trots was, lijkt nu te worden opgeofferd. Dit onder de noemer makkelijk scoren.

    Voor de goede orde, ik heb zelf geen connectie met het boeren bedrijf behalve dan dat ik graag melk drink, een eitje eet en ook wel vlees eet.
    Het gaat mij aan het hart dat op basis van veel aannames er zo een patstelling is.

    Veel succes gewenst!!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *