Franse kaas levert stroom aan bergdorp

stroom van kaas

Kaas is niet alleen lekker, je kunt er nog veel meer mee. Ze maken er in Frankrijk zelfs elektriciteit van. Sinds oktober 2015 worden ruim 1500 huishoudens in het Franse bergdorp Albertville voorzien van stroom opgewekt met biogas gemaakt van resten van de Franse kaas Beaufort.

Biogas uit wei

Hoe het werkt? In de nieuwe Valbio-fabriek houden ze na de productie van de Beaufort-kaas magere melkwei over. Hier worden bacteriën aan toegevoegd, die de wei omzet in methaan. Dit biogas wordt gebruikt om water te verhitten en zo wordt stroom opgewekt.

Niet nieuw

Het idee is zeker niet nieuw, maar het is wel voor het eerst dat het op zo’n grote schaal wordt toegepast. Zuivelfabrikanten in Australië, Brazillië en Uruguay hebben nu ook plannen om dergelijke installaties te maken.

En Nederland?

Nederland is een kaasland bij uitstek en ook hier houden we wei over als restproduct bij de productie van kaas. Maar anders dan in Zwitserland blijft er helemaal niet ‘over’ bij de productie. Wei van Nederlandse melk wordt gezien als een hoogwaardig product op zich. Het is bijvoorbeeld een belangrijk ingrediënt  voor sportvoeding (die grote potten poeder voor krachtsporters) en vooral voor babyvoeding.

Energie uit zuivel

Uit wei halen we in Nederland dus geen stroom. Maar op het gebied van duurzaamheid loopt de Nederlandse zuivelindustrie op vrijwel elk ander gebied wel voorop. Het streven is om de gehele keten (van koe tot pak) in 2020 helemaal energieneutraal te maken. Boerderijen lopen voorop met zonnepanelen en wordt er al jaren energie gehaald uit het koelen van melk, zetten we mest om in biogas en werken zuivelfabrieken met slimme installaties die energie terugwinnen.


Comments

  1. Leuk om te lezen over deze manier van stroom opwekken. Dat dit gas zorgt voor energie voor veel huishoudens en natuurlijk erg mooi. Gelukkig zie je een soortgelijk proces ook terug bij het gebruik van zonnepanelen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *