Wijn smaakt beter met kaas

Geniet je af en toe van een glas wijn? Eet er dan ook een stukje kaas bij. Dan smaakt de wijn nóg lekkerder. Dat blijkt uit Frans onderzoek.

wijn met kaas

Wijn met kaas

Het Franse Centrum voor Smaak en Voeding liet 31 wijnkenners vier verschillende wijnen proeven in combinatie met vier Franse kazen. Alle deelnemers waren het met elkaar eens: wijn met kaas smaakt beter.

Minder Tannine

Hoe dat kan? Sommige kazen verminderen onder andere het effect van tannine, het stofje in wijn dat zorgt voor een droog gevoel in je mond. Bovendien zorgt alle kaar ervoor dat het aroma en de fruitigheid van de wijn wordt benadrukt.

Zelf proberen?

Wil je thuis het onderzoek nabootsen? Dat kan. Dit heb je nodig: een vrije avond, eventueel een BOB om weer veilig naar huis te kunnen, vier Franse wijnen (een zoete pacherenc, een droge sancerre, een volle bourgogne en een fruitige madiran) en vier soorten Franse kaas: epoisses, comte, roquefort en crottin. Proef eerst de wijnen afzonderlijk en daarna na het eten van een stukje kaas.

Wijn uit kaasglazen

Maar het kan natuurlijk altijd beter. Of misschien niet beter, maar wel gekker. Een stel creatievelingen maakten daarom wijnglazen gemaakt van kaas! Zo heb je je favoriete combinatie altijd bij de hand.


Comments

  1. Omdat ik een lactose-intolerantie heb maar nu een recept wil proberen waar karnemelk in verwerkt wordt, wilde ik het zelf maken, maar gaat dat zoals hierboven is omschreven, maar dan met lactosevrije melk en een eetlepel citroensap of azijn? Want als er geen lactose in de melk zelf zit, weet ik niet of je wel dezelfde reactie krijgt?

    1. Post
      Author

      Hoi Brigitte, bij het maken van karnemelk wordt de lactose in de melk voor een deel omgezet naar melkzuur. Mede door die hogere zuurgraad klonteren de eiwitten in de melk samen en krijg je typische karnemelk met van die strepen op je glas. Als je karnemelk in kleine hoeveelheden tot je neemt (in combinatie met ander eten), is de kans groot dat je darmen dit goed kunnen verteren. Zelfs als je lactose-intolerant bent.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *