Cloud bread: luchtige wolkenbroodjes met ei en kwark

Heb je wel eens gehoord van wolkenbrood of cloud bread? Dit brood is een hit op TikTok en dankt zijn naam aan het feit dat het heel licht en luchtig is. Je maakt de wolkenbroodjes met ei, kwark en roomkaas en kunt ze zowel zoet als hartig beleggen.

cloud bread wolkenbrood

Oeps: recept voor cloud bread ontstond per ongeluk

Wolkenbroodjes, of cloud bread in het Amerikaans, worden ook wel ‘oopsie rolls’ genoemd, omdat het recept ooit per ongeluk ontstond. Het luchtige, koolhydraatvrije brood is een hype op TikTok en Instagram. Maar zoals bij meer voedseltrends, is het recept voor wolkenbrood al veel ouder. Begin jaren zeventig introduceerde de Amerikaanse cardioloog Dr. Atkins al en vergelijkbaar koolhydraatarm broodalternatief gemaakt van eieren, suiker en kwark.

Wolkenbrood: weinig calorieën, veel eiwitten

Cloud bread doet zijn naam eer aan: het heeft een lichte textuur, vergelijkbaar met witbrood. Je maakt het met slechts enkele ingrediënten, waaronder ei, kwark, roomkaas en wijnsteen, ook bekend als crème de tartre (een soort bakpoeder). Veel mensen zien cloud bread als een eiwitrijke broodvervanger: het bevat weinig calorieën, is koolhydraatarm en glutenvrij. Het mist echter wel de gezonde voedingsstoffen en vezels die in volkorenbrood voorkomen.

Lekker als hartig of zoet tussendoortje

Wolkenbrood heeft van zichzelf geen uitgesproken smaak. Juist daarom is het heel geschikt om met van alles en nog wat te beleggen. Hüttenkäse met jam bijvoorbeeld. Of kipfilet, avocado en verse spinazie. Je kunt ze ook net als bij een pitabroodje vullen met falafel en gegrilde groenten. Of gebruik twee wolkenbroodjes als hamburgerbol. Zin in een zoet tussendoortje? Cloud bread is ook heerlijk met chocoladepasta voor de lekkere trek.

Ingrediënten

3 eieren

90 gram kwark

1 eetlepel roomkaas

½ theelepel wijnsteenbakpoeder

1 snufje zout

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Splits de eieren en houd het eiwit en eigeel gescheiden van elkaar in vetvrije kommetjes.
  3. Klop de eiwitten stijf met een keukenmixer of garde tot er glanzende, stijve pieken ontstaan en de eiwitten niet meer doorzichtig zijn.
  4. Roer in een andere kom de eidooiers, kwark, roomkaas, het bakpoeder en zout tot een glad mengsel.
  5. Spatel de stijfgeklopte eiwitten voorzichtig in drie delen door het dooiermengsel. Roer niet te lang, want dan verliest het beslag zijn luchtigheid.
  6. Schep het beslag in zes tot acht ronde vormpjes op de bakplaat. Schuif de bakplaat daarna direct de oven in.
  7. Bak de wolkenbroodjes gedurende 15 à 20 minuten in de oven.
  8. Is de bovenkant goudbruin? Haal de bakplaat dan uit de oven en laat de wolkenbroodjes goed afkoelen.
  9. Beleg de wolkenbroodjes met je favoriete zoete of hartige topping.  
Samenvatting
recipe image
Naam gerecht
Cloud Bread / Wolkenbrood
Auteur
Update
Bereidingstijd
kooktijd
Totaal

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *