Zo maak je het perfecte roerei met melk

Geen hotelontbijt zonder scrambled eggs. Wil je thuis ook het perfecte roerei maken? Met de instructies in dit artikel gaat dat zeker lukken. Spoiler alert: een flinke scheut melk door de eieren maakt je roerei in één klap romig en luchtig.

roerei met melk

Romig, zacht en luchtig: roerei favoriet bij ontbijt

Met eieren kun je alle kanten op: je kunt ze koken, bakken, pocheren óf je maakt er roerei mee. Dat laatste is zonder twijfel de meest romige manier om ei te serveren. Roerei met melk is heerlijk als ontbijt op zondagochtend of bij de lunch, op een sneetje geroosterd brood. Eventueel kun je er kaas, bacon, avocado of tomaat aan toevoegen. Maar hoe maak je van die smeuïge scrambled eggs? Met de juiste tips maak je thuis in een mum van tijd het perfecte roerei.

Op z’n Engels, Frans of Amerikaans

Goed om te weten is dat er verschillende recepten zijn om roerei te maken. Zo demonstreert de beroemde chef Jamie Oliver in een YouTube-video hoe hij de Engelse, Franse en Amerikaanse versie van dit klassieke ontbijt maakt. Welke versie het beste is, daarover lopen de meningen uiteen. Engelsen maken scrambled eggs in een sauspan, Amerikanen  gebruiken een koekenpan en Fransen bereiden de eieren al roerend au-bain marie.

Roerei met melk zorgt voor romigheid

De basis van roerei is altijd hetzelfde: de eieren worden in de pan zorgvuldig geroerd, waardoor er een zachte, fijne textuur ontstaat. Van tevoren breng je ze op smaak met zout, peper, kruiden én een flinke scheut melk voor extra romigheid. De truc is om de eieren niet te lang te laten garen. Te lang geklutste eieren worden namelijk taai. Zet de pan dus uit als de eieren net gestold zijn. Het resultaat is een romig, hotelbuffetwaardig roerei.

Perfect basisrecept om mee te variëren

Door te variëren met verschillende toppings kun je roerei met melk steeds een andere draai geven. Deze ingrediënten voeg je pas toe wanneer de eieren bijna klaar zijn. Een bekende combinatie is bijvoorbeeld roerei met ham, bacon of spek. Ook een aanrader: roerei met Parmezaanse kaas, cherrytomaatjes en rucola. Genoeg keuze dus om je scrambled eggs nóg lekkerder te maken en een heerlijk luxe ontbijt of lunchgerecht op tafel te toveren.  

Ingrediënten

4 eieren

50 milliliter volle melk

1 eetlepel verse bieslook, fijn gehakt

Klontje roomboter

Zout en peper

Verder nodig: Koekenpan en spatel.

Bereiding

  1. Breek de eieren boven een kom.
  2. Voeg de melk en naar smaak wat zout en peper toe.
  3. Klop de eieren kort los met een vork.
  4. Smelt de boter op middelhoog vuur in een koekenpan.
  5. Schenk het eimengsel in de pan en zet het vuur laag.
  6. Roer de eieren om de vijf seconden met een spatel.
  7. Haal de pan van het vuur zodra de eieren beginnen te stollen. Blijf roeren. Door de warmte de pan garen de eieren nog iets door.
  8. Voeg voor extra smaak de fijngehakte bieslook toe.  
  9. Serveer het roerei met knapperig geroosterd brood.

Variatietip: Roerei met bieslook is een goede combinatie, maar je kunt de bieslook ook vervangen door verse basilicum, peterselie, (gedroogde) oregano of rozemarijn.

Samenvatting
recipe image
Naam gerecht
Het perfecte roerei met melk
Auteur
Update
Bereidingstijd
kooktijd
Totaal

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *