Beleggen in Parmezaanse kaas

Parmezaanse kaas is niet alleen heerlijk in de pasta en op pizza’s. Het is ook een uitstekende investering. Deze bijzondere harde kaas is namelijk zo waardevast dat een Noord-Italiaanse bank hem accepteert als onderpand voor een lening.

beleggen in Parmezaanse kaas

Parmezaanse kaas

Al meer dan duizend jaar maken ze in het noorden van Italië Parmezaanse kaas. Er is maar liefst zeshonderd liter koemelk nodig om één kaas te maken van 36 kilo. En om op smaak te komen moet hij minimaal twee jaar rijpen.

Koning der kazen

En dan? Dan heb je dé koning der kazen, zoals de Italianen Parmezaanse kaas ook wel noemen. Deze harde kaas is heerlijk bovenop de pasta en pizza’s, hij is heel goed houdbaar en blijkbaar dus ook een waardevaste investering. Beleggen in Parmezaanse kaas, dus. Voor een kilo van deze kaas betaal je al gauw 32 euro en die waarde neemt met de tijd niet af.

Waarde neemt toe

Het is geen wonder dat de kaas zo duur is. Er zit veel werk in de productie. Tijdens het rijpen moet hij namelijk dagelijks worden gekeerd en geborsteld. In die periode kost de kaas de boer alleen maar geld. Vandaar dat banken wel willen bijspringen met een lening. Als onderpand accepteren ze de kaas, omdat die ook volgens onderzoek van de Harvard Business School alleen maar in waarde toeneemt naarmate hij ouder wordt.

Aardbevingen

In 2012 kwam deze kaas trouwens ook al eens in het financiële nieuws. Toen braken 600.000 Parmezaanse kazen in stukjes door de aardbevingen in Noord-Italië. Omdat alleen de grote kazen het stempel Parmezaans mogen dragen, dreigden de stukjes te worden weggegooid. Twee Nederlanders, Raymond Janssen en Samuel Sanders, kwamen in actie en verkochten duizenden kilo’s kaas aan Nederlandse liefhebbers.


Comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *