Arla presenteert klimaatneutrale zuivel

De zuivelsector staat de komende jaren voor een aantal uitdagingen. Een van die uitdagingen: het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen. Om die uitdaging te lijf te gaan, werd vorige week weer een kleine stap gezet. De biologische zuivel van het coöperatief zuivelbedrijf Arla is vanaf nu klimaatneutraal.

Klimaatneutrale zuivel

Ongeduldige melkproducenten

Arla is -naar eigen zeggen- ongeduldig. In 2028 moeten de biologische bedrijven van de coöperatie 30% minder broeikasgassen uitstoten ten opzichte van 2015, maar Arla wil nú al met concrete resultaten komen. Vandaar dat ze vast een tussenstap presenteren. En die tussenstap is klimaatneutrale zuivel.

Klimaatneutraal is niet het einddoel

Maar als je klimaatneutraal bent, dan ben je toch klaar? Nou, niet helemaal. Er zit namelijk een verschil tussen het compenseren van de uitstoot van broeikasgassen, en het daadwerkelijk terugdringen van de uitstoot. Arla zorgt nu voor klimaatneutrale zuivel door projecten te steunen die ervoor zorgen dat er nieuwe bomen gepland worden. Of dat er minder bomen worden gekapt. Deze investeringen zorgen er niet voor dat Arla minder broeikasgassen uitstoot, maar wel dat de planeet de uitgestoten gassen beter kan absorberen.

Een kleinere klimaatvoetafdruk

De klimaatneutrale zuivel is dus een soort tussenoplossing. Je kunt immers beter nu vast íets doen, dat dan je wacht op de perfecte oplossing, aldus Arla. In de tussentijd werkt het bedrijf aan het verkleinen van de klimaatvoetafdruk. Hoe? Door gebruik te maken van groene stroom op boerderijen en fabrieken, recyclebare verpakkingen te gebruiken en een jaarlijkse klimaatcheck bij alle boeren te doen.

De toekomst van klimaatneutrale zuivel

Om broeikasgasreductie te realiseren, onderzoekt Arla, samen met Eko Holland, naar nieuwe maatregelen. Zo zijn de bedrijven op zoek naar voer dat zorgt voor minder methaanuitstoot, en plekken dichtbij huis om dit voer te kopen. Op die manier wordt er minder uitgestoten bij het veevoertransport. Daarnaast kijken ze naar een grotere opslagcapaciteit van CO2 in het grasland, een optimale manier van omgaan met mest, en het op grotere schaal gebruiken van groene energie.

De overtreffende trap van klimaatneutrale zuivel

De plannen van het coöperatief zuivelbedrijf stoppen niet na de 30% reductie in 2028. In 2050 wil Arla haar producten kunnen leveren zonder impact op het klimaat te hebben. En de zaken die niet naar 0 kunnen, zoals de uitstoot van methaan? Die blijven ze compenseren.


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *