‘Vet in volle melk verkleint risico op beroerte’

Volgens nieuw Amerikaans onderzoek verkleint vet in volle melk het risico op een beroerte. De conclusie weerspreekt de oude voedingsgedachte dat magere en halfvolle melk gezonder zijn dan volle melk.

vet in volle melk

Groeiend bewijs

Onderzoekers van de Universiteit van Texas ontdekten dat er géén duidelijke link is tussen vet in volle melk, en hartziekten en beroertes. Dit zijn de twee grootste doodsoorzaken bij mensen die veel verzadigd vet binnenkrijgen. “Onze bevindingen versterken het groeiende bewijs dat vetzuren in zuivel het risico op hartziekten of overlijden niet vergroten”, aldus professor Marcia Otto. “Eén vetzuur in zuivel verkleint zelfs het risico op hartfalen en beroertes.”

Vet in volle melk gezond?

Goed nieuws dus voor liefhebbers van volle melk. Maar ook mensen die houden van romige boter, vette kaas en dikke yoghurt kunnen hun hart ophalen. Al eerder werd beweerd dat verzadigd vet uit zuivel neutraal is voor je gezondheid. Daarom vindt de Gezondheidsraad het gebruik van volle melkproducten een goede keuze.

Studie van 22 jaar

Bijna 3.000 mannen en vrouwen van 65 jaar en ouder deden mee aan het Amerikaanse studietraject. Het onderzoek testte de bloedspiegels van drie vetzuren in zuivel. Dit gebeurde op drie momenten in een periode van 22 jaar. Deze methode gaf meer en objectiever inzicht in de werking van langdurige blootstelling aan deze vetzuren. 

Vetvrij of low-calorie?

En wat bleek? Mensen met een hoger vetzuurgehalte – zij nuttigen meer volvette zuivelproducten – hadden een 42 procent lager risico om te overlijden aan een beroerte. Terwijl gezondheidsexperts vaak vetvrije of vetarme zuivelproducten adviseren, bevat deze zuivel soms behoorlijke hoeveelheden toegevoegde suikers. Dit kan leiden tot een slechte gezondheid van het hart.

Rijke voedingsbronnen

Volgens professor Otto zijn volwaardige zuivelproducten rijke bronnen van voedingsstoffen. “Onze resultaten benadrukken de noodzaak om de huidige voedingsrichtlijnen opnieuw te bekijken op volvette zuivelproducten. Deze zijn namelijk rijk aan voedingsstoffen zoals calcium en kalium. Ze zijn daarom essentieel voor de gezondheid. Niet alleen tijdens de kindertijd, maar gedurende het hele leven. En vooral ook in latere jaren waarin ondervoeding en aandoeningen zoals botontkalking vaker voorkomen.”


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.