Smeltend ijsje straks verleden tijd?

Langer genieten van je smeltende ijsje in de brandende zon? Over een paar jaar kan het! Schotse wetenschappers ontwikkelden een soort ijs dat veel langzamer smelt.

smeltend ijsje

Smeltend ijsje

Het trucje zit hem in het toevoegen van een natuurlijk eiwit aan ijs. Dit eiwit genaamd BslA bindt vet, water en ijskristallen aan elkaar, waardoor de kleine luchtbelletjes in ijs minder goed kunnen ontsnappen. Het ijs blijft op die manier langer intact. De kans op een smeltend ijsje in je hand neemt daardoor flink af. Dat hebben die Schotse wetenschappers knap gedaan!

Langer romig

Niet alleen smelt het ijs langzamer door de toevoeging van het eiwit, het zorgt er ook voor dat er minder ijskristallen in het ijs ontstaan. Dat zijn de harde klontjes die je in ijs terugvindt als je het na een tijdje opnieuw invriest. Het ijs blijft dus langer romig en zacht en beter bestand tegen temperatuurwisselingen.

Minder calorieën

Het derde voordeel van het nieuwe ijs is dat de eiwitmoleculen de plaats innemen van een aantal vetmoleculen in het ijs. Dat betekent dat het ijs minder calorieën bevat. Het eiwit zelf is geen nieuwe uitvinding. Het komt van nature voor in gefermenteerde etenswaren zoals het Japanse natto, dat met sojabonen wordt gemaakt.


Comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *