Hartig ijs: gek én verrassend lekker

Zuivelproducten zien we vaak terug in zoete gerechten. Toch wordt het fenomeen van hartig ijs ook steeds populairder. Hippe horecabedrijven en foodtrucks experimenteren erop los en introduceren de meest verrassende én gezonde smaken.

hartig ijs

Het begon in America, met Bacon

Hartig ijs werd bekend door IJssalon Treat Dreams in het Amerikaanse stadje Ferndale. Die zetten zichzelf wereldwijd op de kaart met hun smaak Sunday Breakfast. Roomijs gemaakt van ahornsiroop, wafels en… echte bacon! Een traditioneel Amerikaans ontbijt vertaald naar een dessert, zo noemen ze het zelf.

Ook in Nederland belangrijke trend

Ook in Nederland zien we steeds vaker yoghurt en ijs in hartige combinaties. Wat dacht je van gazpacho-ijs, olijvenijs, zeewierijs of een frisse komkommersorbet? Horecazaken en foodtrucks blazen ons omver met de meest verrassende smaken. Wie had ooit gedacht dat chocolade-roquefort-ijs nog eens een hit zou worden?

Peper, oester… klinkt gek, maar het werkt!

Toegegeven, het klinkt misschien niet direct als een delicatesse. Maar, beweren ijskenners, wacht maar tot je dit soort gekke ijssmaken geproefd hebt. Het schijnt heerlijk te zijn. Ook andere aparte ingrediënten zoals avocado, rode peper, chorizo en zelfs oesters blijken zich goed te lenen voor het maken van hartig ijs.

Sterrenchefs: niet alleen in desserts

Soms wordt dit hartige ijs klassiek geserveerd als dessert, maar kijk ook niet raar op als je ineens een bolletje hartig ijs aantreft in je amuse. Of wasabi-ijs geserveerd krijgt bij de zalm. Vooral chefs in de beste restaurants houden ervan om te spelen met aparte smaken en structuren.

Hartig ijs: lekker door warm-koud-effect

Het gebruik van ijs in gerechten biedt veel nieuwe mogelijkheden door de combinatie van structuren. Chefs spelen graag met het warm-koud-effect op het bord. Bijvoorbeeld door een zomerse tomatensalade te serveren met warm parmezaanschuim en een bolletje basilicumijs. Gedurfd is het zeker en dat je smaakpapillen er even aan moet wennen is niet zo gek.

Speelt ook in op groentetrend

Deze nieuwe ijssmaken spelen daarnaast perfect in op de huidige groentetrend. Want ook combinaties van groente en fruit zijn populair. Roomijs met de smaak van tomaten-kers, wortel-sinaasappel of spinazie-banaan, waarom ook niet? Zoet ijs met een hartige twist, in grote wereldsteden als Tokio en New York staan liefhebbers ervoor in de rij. 

Hartig ijs is ook nog gezonder

Een bijkomend voordeel is dat hartig ijs voor net zoveel verfrissing zorgt als de zoete smaken, alleen dan met minder suiker. Een gezonde variant dus. Ook zin gekregen om aan de slag te gaan met ogenschijnlijk ongewone ijssmaken? Check dan ons lekkere recept voor gazpacho-ijs, waar je geen ijsmachine voor nodig hebt, en dat er ook nog eens prachtig uitziet. Of experimenteer zelf met je favoriete groenten. The sky is the limit!


Comments

  1. Ik lees “hartig ijs werd bekend door IJssalon Treat Dreams” echter lijkt me dat een grove redactionele schuiver.

    Immers, al in 1995 wordt elBulli geroemd om hun technologische sprongen in het vak en wordt de 2e Michelinster toegekend, grotendeels gebaseerd juist op het concept van hartig ijs…. Kip-kerrie ijs, tomaat-avocado ijs, gerookte maïs ijs, roquefort ijs.…
    Letterlijk alles wat je kunt bedenken.

    Vanaf dat moment tot aan de opening van Treat Dreams in 2010 tellen we nog ruim 15 jaar wereldwijde innovatie en erkenning in dit gebied van de koude keuken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *