Schippers: ‘Gezonder voedsel moet overal en voor iedereen toegankelijk zijn’

De keuze voor gezond voedsel moet vanzelfsprekend worden. Dat heeft voormalig minister Edith Schippers van Volkgezondheid gezegd in een afscheidsinterview in Voedingsmagazine. Volgens haar zijn we op de goede weg: ”Zowel overheid als consument en bedrijfsleven zijn zich ervan bewust dat voeding gezonder kan en moet.”

Schippers

Om die keuze makkelijker te maken heeft Schippers onder andere veel energie gestoken in productverbetering. Dit zijn afspraken tussen de overheid en de grote voedselproducenten om de samenstelling van producten te verbeteren door de gehaltes aan zout, verzadigd vet en calorieën te verlagen.

Kaas: 22% minder zout

Een mooi voorbeeld hiervan in dat het zoutgehalte in Nederlandse in de afgelopen tien jaar met maar liefst 22% is teruggebracht.

Gezond: vanzelfsprekend

Waarom was dat zo belangrijk. Schipper in het interview: “Als het voor mensen makkelijker wordt om de gezonde keuze te maken, dan wordt een gezond voedingspatroon uiteindelijk voor iedereen vanzelfsprekend. Maar als je kijkt naar de aanbevelingen van de Gezondheidsraad (dagelijks maximaal 6 gram zout, en minder calorieën uit suiker of vet) dan was het voor een gewone consument nauwelijks mogelijk om niet te vet of te zout te eten. Het was dus nodig om de productsamenstelling aan te passen.”


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *