Plastic van melk: eetbaar én goed voor milieu

Goed nieuws! Amerikaanse wetenschappers hebben een verpakking gemaakt van het melkeiwit caseïne. De plastic verpakking is eetbaar én biologisch afbreekbaar. Lekker en goed voor het milieu dus!

Kaas, vleeswaren, maar ook brood en allerlei andere voedingsmiddelen worden vaak verpakt in plastic op petroleumbasis. Ze zijn volledig veilig voor je gezondheid, maar ze leveren jaarlijks wel tonnen aan afval op.

Biologisch afbreekbaar

Als het goed is hou je al die plastic verpakking natuurlijk apart voor recycling. Maar het is natuurlijk veel handiger als die verpakking net zo goed zou zijn, maar wél biologisch afbreekbaar.

Plastic van melk

Het Amerikaans ministerie van landbouw investeerde daarom in onderzoek naar een nieuw soort verpakking. Niet op basis van aardolie, maar op basis van caseïne: een eiwit dat van nature voorkomt in melk. Plastic van melk dus.

Langer houdbaar

Plastic van caseïne maakt voedsel langer houdbaar en levert geen restafval op. Het grootste voordeel is dat het nieuw ontwikkelde plastic ontzettend ‘dicht’ is. Niets kan de verpakking in of uit. Een vacuümverpakking blijft dus ook echt vacuüm.  En dat is een groot voordeel ten opzichte van andere biologisch afbreekbare plastics op basis van zetmeel. Daar zitten namelijk kleine gaatjes in die zuurstof doorlaten en zo kunnen leiden tot voedselbederf.

Eetbaar

De verpakking is bovendien eetbaar. Het is zelfs mogelijk om er een smaak aan toe te voegen (op dit moment proeft het nog naar niets).

Suikerlaagje

De onderzoekers zien ook meer mogelijkheden voor het inzetten van caseïne in de voedselindustrie. Bijvoorbeeld door het in te zetten als het knapperige laagje rond cruesli. Op dit moment zit daar nog een suikerlaagje omheen. Maar caseïne levert veel minder calorieën. Bovendien is het een eiwit (proteïne) en geen toegevoegde suiker.

Vanaf 2019

We moeten nog even wachten op de nieuwe verpakkingen. De wetenschappers verwachten dat we ze vanaf 2019 in de winkels kunnen verwachten. In België hebben onderzoekers trouwens ook een manier gevonden om met behulp van zuivel goedkoper bioplastic te maken. Daar wordt wei gebruikt, een afvalproduct wat overblijft na de productie van kaas.


Comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *