Oplossing voor mestprobleem: groen gas uit koeienpoep

groen gras uit koeienpoep

Is koeienmest alleen een probleem of ook een oplossing? Op die vraag is nu een antwoord. Een boerderij op Goeree-Overflakkee levert als eerste melkveehouderij groen gas uit koeienmest aan het aardgasnet. Koeienpop is dus ook een oplossing!

Groen gas uit koeienpoep

Koeien leveren niet alleen melk voor allerlei zuivel, maar sinds kort ook groen gas voor het Nederlandse aardgasnet. Hoe? Door het probleem van mest te gaan zien als oplossing.

Broeikasgas methaan

Melk is geweldig, maar dat andere product dat koeien produceren, het broeikasgas methaan, daar zijn we wat minder blij mee. Maar elk nadeel heeft zijn voordeel. En dat geldt ook voor koeienpoep. Het gas kun je namelijk ook inzetten als groen gas.

Natuurlijk proces

Hoe het werkt? De verse poep gaat naar een speciale silo, waar het gas uit de mest gehaald kan worden. Dat is een natuurlijk proces. Dat gas gaat daarna rechtstreeks het aardgasnet in. En zo komt het uiteindelijk terecht in bijvoorbeeld je HR-ketel thuis.

Genoeg voor 120 huishoudens

Energiebedrijf Essent neemt de complete productie van ongeveer 200.000 kubieke meter groen gas af van de boerderij. Om een goed beeld te geven: daar kunnen 120 huishoudens een jaar lang van stoken.

Oplossing

Essent gelooft dat dit een oplossing is voor het Nederlandse mestprobleem. Het gas komt niet in de atmosfeer, maar wordt gebruikt voor energie.


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *