Onderzoek: yoghurt helpt bij slechte adem (vooral bij knoflook)

Een slechte adem, we hebben er allemaal weleens last van. Maar hoe kom je van die vervelende mondgeur af? Je tong poetsen of gorgelen met spoelwater helpt. Maar yoghurt eten mogelijk ook, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek.

yoghurt helpt tegen slechte adem knoflook

Slechte adem veroorzaakt door bacteriën

Iedereen heeft weleens last van een slechte adem. Bijvoorbeeld bij het opstaan, na het drinken van koffie of na een maaltijd met knoflook. Volgens Chinese onderzoekers staat een slechte adem in de top drie van klachten waarmee mensen bij de tandarts of mondhygiënist aankloppen. Een slechte adem komt vaak door bacteriën op de tong of het tandvlees. Sommige mensen hebben permanent last van een slechte adem, dat noemen we halitose.

Tong schrapen, gorgelen of… yoghurt eten

Er zijn verschillende effectieve methodes tegen een slechte adem. Denk aan het schrapen van het achterste gedeelte van de tong of het gorgelen met een speciaal mondspoelmiddel (chloorhexidine). De eerder genoemde Chinese onderzoekers vonden daarnaast ook een nieuw middel in de strijd: probiotische bacteriën. Deze bacteriën zitten onder andere in yoghurt en neutraliseren onaangenaam ruikende zwavelgassen in de mond.

Knoflook gegeten? Eet een schaaltje yoghurt

Een bekende boosdoener van een slechte adem is knoflook. Uit een Amerikaans onderzoek  blijkt dat yoghurt de belangrijkste knoflookverbindingen die geur veroorzaken met 99 procent vermindert. De eiwitten in volle yoghurt neutraliseren namelijk de knoflookgeur en werken tegen de zwavelverbindingen die deze veroorzaken. Nog een tip van de onderzoekers: het meest effectief is om de yoghurt kort na de maaltijd met knoflook te consumeren.

Tandvlees blijft gezonder door yoghurt

Het regelmatig eten van yoghurt helpt niet alleen tegen een slechte adem, maar ook om je tandvlees gezond te houden. Dat blijkt uit een onderzoek van Japanse wetenschappers onder duizend mensen met een tandvleesontsteking. Om een tandvleesontsteking te voorkomen, of in elk geval tegen te gaan, is het eten van 55 milliliter yoghurt per dag al genoeg. Dit komt door de probiotica die in de yoghurt zit: deze stof verstoot slechte bacteriën in de mond.

Geen garantie voor uitblijven mondgeur

Yoghurt ontstaat door levende melkzuurbacteriën aan melk toe te voegen. Deze bacteriën zorgen voor fermentatie en daardoor begint de melk te ‘stremmen’ (indikken) en te verzuren. Een deel van de melkzuurbacteriën in de yoghurt is probiotisch. Hoeveel van deze bacteriën er precies in je schaaltje yoghurt zitten, is lastig te achterhalen. Yoghurt eten geeft dus geen garantie voor het uitblijven van een mondgeur of tandvleesontsteking.


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *