Volle yoghurt tegen depressie?

Helpt volle yoghurt tegen depressie? Volgens Spaanse wetenschappers wel. Althans, bij vrouwen. Word jij ook zo gelukkig van een schaaltje heerlijke volle yoghurt? Dat komt goed uit: wanneer je regelmatig volle yoghurt eet neemt het risico op het krijgen van een depressie significant af, ontdekten Spaanse wetenschappers.

volle yoghurt tegen depressie

Verander je leefstijl 

Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn, maar het is echt zo. Een schaaltje volle yoghurt kan bij vrouwen een depressie voorkomen. Maar eigenlijk is het ook niet eens zo gek. Het grootste deel van depressieve klachten wordt namelijk veroorzaakt door een verkeerde leefstijl. Het aanpassen daarvan is dus in veel gevallen een betere keuze dan behandeling met antidepressiva. De samenstelling van onze darmflora (de bacteriën die in de darmen verblijven) hangt sterk samen onze gemoedstoestand.

Vrolijk humeur

Het eten van de juiste voeding zorgt voor een diverse en gezonde samenstelling van de biomassa in je darmen. Daarbij moet je denken aan onverwerkte, het liefst verse en vezelrijke voeding. Producten die bovendien nog alle natuurlijke verzadigde en onverzadigde vetten bevatten. Een evenwichtig voedingspatroon zorgt uiteindelijk voor een vrolijker humeur én kan dus zelfs depressies tegengaan.

Volle yoghurt tegen depressie?

Dit ontdekten Spaanse wetenschappers in een onderzoek onder vijftienduizend studenten. Wanneer je regelmatig volle yoghurt eet, neemt het risico op het krijgen van een depressie flink af. Een effect dat niet werd gevonden bij de consumptie van magere yoghurt. Patiënten hoeven dus mogelijk geen medicijnen (met bijwerkingen) meer te nemen tegen een depressie. In plaats daarvan kunnen ze hun dieet aanpassen.

Beter tegen stress

Het is niet het eerste onderzoek naar het effect van yoghurt op ons mentale welzijn. Eerder slaagden onderzoekers aan de universiteit van Virginia er al in om depressieve symptomen bij muizen om te keren door ze probiotica toe te dienen die in yoghurt zitten. Stopten ze hiermee, dan kwamen de depressieve klachten terug. In yoghurt zitten bepaalde bacillen. De muizen die de bacillen uit de zuivel binnen kregen, waren daarnaast beter weerbaar tegen stress.

Offday? Eet volle yoghurt!

Nu blijkt dus dat yoghurt hetzelfde effect heeft op mensen. Word jij ook zo blij van een schaaltje volle Griekse yoghurt bij het ontbijt? Voortaan weet je hoe dat komt! Neem daarom gerust een bakje volle yoghurt als je eens een offday hebt. Al kun je volgens De schijf van vijf beter magere of halfvolle yoghurt pakken.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.