Probiotische yoghurt tegen kindersterfte

Uitdroging door diarree is een van de belangrijkste oorzaken van kindersterfte in Afrika. Vaak is het rotavirus de boosdoener. Uit onderzoek blijkt dat de symptomen van die ziekte goed te bestrijden zijn met probiotische yoghurt. Twee Nederlanders gaan daar nu werk van maken in Kenya, Tanzania en Oeganda.

probiotische yoghurt

Uitdroging

Diarree is een levensgroot probleem voor veel Afrikaanse gezinnen. Kinderen worden ziek, drogen uit en als er niet op tijd wordt ingegrepen kunnen ze zelfs komen te overlijden.

Rotavirus

Het rotavirus is een van de veroorzakers van die diarree. Dit veelvoorkomende virus komt ook in Nederland voor, maar omdat we hier een goed ontwikkelde gezondheidszorg hebben, is de kans niet heel groot dat kinderen hieraan overlijden. In ontwikkelingslanden is dat helaas anders. Daar overlijden elk jaar naar schatting 600.000 kinderen aan de gevolgen van de gevolgen van deze ziekte.

Priobiotische yoghurt

Uit onderzoek blijkt dat probiotische yoghurt de duur en de intensiteit van diarree als gevolg van het rotavirus verminderen. Hierdoor neemt de kans op overlijden af. Alle reden dus om dit type yoghurt in te zetten in ontwikkelingslanden.

Zelf yoghurt maken

Het probleem is echter dat Afrikaanse boeren zelf niet de kennis hebben om dit type yoghurt zelf te maken. Daarom ontwikkelden Remco Kort van onderzoeksinstituut TNO en Wilbert Sybesma van Nestlé ‘Fermented food for Life’, een businessmodel met als doel om met lokaal geproduceerde probiotische yoghurt een miljoen mensen te bereiken in Kenya, Tanzania en Oeganda.

‘Goede bacteriën’

Het project vloeit voort uit wetenschappelijk onderzoek. Hierbij werd een startercultuur ontwikkeld waarmee Afrikaanse boeren zelf een probiotische stam kunnen vermeerderen in hun melk. Zo kunnen ze dus yoghurt maken met daarin ‘goede’ bacteriën, die de symptomen van het rotavirus tegengaan.

Van melk tot yoghurt

Met hun stichting Yoba for Life gaan de Nederlanders werken aan een systeem waarmee het productieproces van melk tot yoghurt beter wordt gemaakt, zodat de lokale productie door boerencoöperaties en daarmee het gebruik van probiotische yoghurt kan worden uitgebreid in landen waar nu nog veel kinderen overlijden aan het rotavirus.


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *