Onderzoek: volle zuivel is goed voor het hart

Volle zuivelproducten zijn goed voor hart en vaten. Dat is de uitkomst van een Canadees onderzoek. Over de hele wereld leidt een dieet met volvette zuivelproducten – maar ook veel groente, fruit en noten – tot minder hart- en vaatziekten en vroegtijdige sterfte.

volle zuivel goed voor het hart

Nieuwe inzichten over volle zuivelproducten

Ongezonde voeding is wereldwijd een belangrijke oorzaak voor vroegtijdige sterfte en hart- en vaatziekten, zoals een beroerte, hartinfarct of trombose. Van volvette zuivelproducten werd lang gedacht dat ze hart- en vaatziekten verhogen. Maar recente onderzoeken spreken dit tegen. In sommige gevallen, vooral bij volle melk, wordt zelfs een beschermend effect waargenomen. Deze nieuwe informatie is echter niet opgenomen in de voedingsrichtlijnen.

Zuivel bevat belangrijke voedingsstoffen

Een recente studie, gepubliceerd in het tijdschrift European Heart Journal, richtte zich op zes groepen voedingsmiddelen die elk in verband zijn gebracht met een lang leven. Het gaat om fruit, groenten, zuivel (voornamelijk volvet), peulvruchten, noten en vis. Diëten die de nadruk leggen op deze voedingsmiddelen, werden in alle delen van de wereld in verband gebracht met een lager risico op hart- en vaatziekten en vroegtijdige sterfte.

Naast volle zuivel ook fruit, groente en noten en vis

Bij het onderzoek waren bijna 150.000 deelnemers betrokken uit 21 landen, met hoge, gemiddelde en lage inkomens. De onderzoekers analyseerden hun gezondheidsresultaten op basis van een nieuwe score voor gezonde voeding. Dit dieet bestaat onder meer uit veertien porties zuivel per week – voornamelijk volvet, maar exclusief boter of slagroom. Daarnaast omvatte het dieet veel fruit, groenten, peulvruchten, noten en vis.

Niet overvoeding, maar ondervoeding vormt risico

Het onderzoek wijst uit dat het risico op hart- en vaatziekten het grootst is in gebieden met de laagste voedingskwaliteit, waaronder Zuid-Azië, China en Afrika. In die regio’s was de calorie-inname laag en werd het dieet gedomineerd door geraffineerde koolhydraten. Dit suggereert dat een groot deel van de hart- en vaatziekten en vroegtijdige sterfgevallen bij volwassenen over de hele wereld te wijten is aan ondervoeding, in plaats van overvoeding.

Conclusie: dagelijks twee porties zuivel passen in gezond dieet

“Onze resultaten laten zien dat tot twee porties voornamelijk volle zuivel per dag kunnen worden opgenomen in een gezond dieet”, schrijft Dr. Andrew Mente van de McMaster-universiteit in Canada in het tijdschrift European Heart Journal. “Dit komt overeen met de moderne voedingswetenschap die aantoont dat zuivel, en dan met name volvette producten, bescherming kan bieden tegen een hoge bloeddruk en het metabool syndroom.”

‘Voedingsrichtlijnen voor volle zuivel aanpassen’

De resultaten zijn volgens de onderzoekers veelzeggend. De deskundigen pleiten er dan ook voor dat de richtlijnen om volle zuivelproducten te vermijden, worden aangepast. “Het is tijd dat nationale voedingsrichtlijnen […] een wetenschappelijke inhaalslag maken”, schreef Dr. Dariush Mozaffarian van de Universiteit van Boston als reactie op het onderzoek in het tijdschrift European Heart Journal. “Miljoenen levens hangen ervan af.”


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *