Onderzoek: melk beschermt hersenen tegen veroudering

Ouder worden we allemaal, daar is geen ontkomen aan. Toch is er een simpele manier om je hersenen te beschermen tegen veroudering: het drinken van melk. Dat blijkt uit een Amerikaans onderzoek.

melk beschermt hersenen alzheimer parkinson

Melk: goed voor kinderen én voor volwassen

‘Drink je melk op.’ Dat zeggen ouders sinds jaar en dag tegen hun kinderen. En dat is niet voor niets: melk is een rijke bron van calcium en vitamine B12. Het helpt kinderen bij de ontwikkeling van gezonde botten en tanden. Maar ook volwassenen hebben baat bij het drinken van melk: het beschermt de hersenen tegen cognitieve achteruitgang, zo blijkt uit een onderzoek van de universiteit van Kansas.

Bescherming tegen Alzheimer en Parkinson

De onderzoekers lieten mensen tussen de 60 en 89 jaar drie glazen melk per dag drinken. Ze ontdekten dat dit het glutathiongehalte in hun hersenen verhoogde. Glutathion is een stofje dat wordt geproduceerd in onze cellen: het is de belangrijkste antioxidant in ons lichaam. Het beschermt ons brein tegen (een deel van) de schade die gepaard gaat met veroudering en aan veroudering gerelateerde ziekten. Denk aan de ziekte van Alzheimer en Parkinson.

Drie glazen melk komt hersenen ten goede

Net als een oude auto die begint te roesten, raakt het menselijk brein na verloop van tijd aangetast door allerlei factoren. Glutathion beschermt je brein en is belangrijk voor het functioneren van de hersenen. Maar van nature neemt het glutathiongehalte in ons lichaam af naarmate we ouder worden. Dat de consumptie van drie glazen melk per dag de hersenen van oudere volwassenen ten goede kan komen, is dan ook een verrassende uitkomst.

Geen medicijn, maar melk tegen veroudering

“Het is geweldig dat zoiets eenvoudigs als het drinken van melk het antioxidantniveau bij deze oudere volwassenen kan verhogen. Vooral omdat het geen medicijn is, maar gewoon een voedingsmiddel dat je koopt in de supermarkt”, schrijft professor Debra Sullivan in een  bericht van de universiteit van Kansas. Het onderzoek richtte zich op koemelk vanwege de specifieke mix van voedingsstoffen. Zo is melk rijk aan vitamine B12, calcium en eiwitten.

Advies aan volwassenen: dagelijks drie bekers melk

De onderzoekers willen de studie verder uitbreiden. Daarnaast willen ze met cognitieve tests onderzoeken of melk leidt tot meetbare veranderingen in de hersenfunctie. Ook willen ze bepalen wat de optimale dosis melk is en of de hoeveelheid melkvet ertoe doet. In de tussentijd raadt Sullivan oudere volwassen aan om drie glazen melk per dag te drinken. “Dat is belangrijk voor de gezondheid van je hersenen, botten, spieren en wat al niet meer.”


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *