Is A2-melk gezonder dan ‘gewone’ melk?

Op internet en in reclame lees en hoor je veel over de voordelen van A2 melk. Het zou goed zijn voor van alles en nog wat – van het voorkomen van diabetes type I tot vage darmklachten. Maar is dat ook echt zo? Is A2 melk gezonder dan gewone melk?

is a2 melk gezonder

Wat is A2-melk?

A2-melk is koemelk met daarin betacaseïne A2, een eiwit (ook wel proteïne genoemd). In de melk van koeien zitten veel verschillende soorten eiwitten . Door genetische variaties tussen koeien maken sommige koeien iets andere eiwitten. Een goed voorbeeld van zo’n variatie is het zogenaamde β-caseïne. De twee meest voorkomende varianten hiervan zijn A1 en A2.

Komt het van oerkoeien?

Volgens de reclames en de verhalen op internet zijn er twee soorten koeien: oerkoeien die allemaal A2 zijn en ‘moderne’ A1 koeien. Dat is een mooi verhaal, maar er is geen enkel wetenschappelijk bewijs dat dit ook klopt. Het enige wat we met zekerheid weten is dat er een genetische variatie is bij koeien. Wanneer die is ontstaan is moeilijk te achterhalen en welke ‘eerder’ was, weten we dus ook niet.

70% is al A2 koe

Wat we wel zeker weten is dat de A2 variant in Nederland al heel veel voorkomt. Ongeveer 70% van de Nederlandse melkkoeien maakt A2-melk. Dat aantal is in de afgelopen jaren zelfs toegenomen, omdat koeien die meer melk geven met meer eiwit vaker de A2 variant hebben. Bijna 100% van al die melk komt in de zuivelfabriek terecht, waar het wordt verwerkt in allerlei producten die we in de supermarkt kunnen kopen. We eten en drinken dus al jarenlang melk, yoghurt en kaas gemaakt van 70% A2-melk.

De specifieke gezondheidsvoordelen van A2-melk zijn niet wetenschappelijk bewezen

Waarom dan ‘pure’A2-melk?

Pure A2-melk biedt volgens sommige mensen een heel scala aan gezondheidsvoordelen. Het zou bijvoorbeeld helpen bij koemelkallergie, beschermend werken tegen diabetes en makkelijker verteerbaar zijn. Het wetenschappelijk bewijs voor die claims is er (nog) niet. Toch zeggen veel sommige mensen zich beter te voelen als ze pure A2-melk drinken. Voor die groep consumenten is A2-melk op de markt gebracht. De melk van deze koeien is getest of het ook echt A2-melk is, het wordt apart opgehaald en verwerkt en is daarom ook wat duurder.

BCM-7

De reden dat A2 beter voor je zou zijn, komt omdat er bij de vertering van A2 melk andere stofjes kunnen vrijkomen. Bij A1 melk ontstaat BCM-7, een peptide dat allerlei klachten oplevert als het wordt geïnjecteerd in de bloedbaan van proefdieren. Dit stofje zou dus een probleem kunnen zijn als BCM-7 vanuit je maag en darmen in je bloedbaan wordt opgenomen. Maar er is geen bewijs dat dit ook daadwerkelijk gebeurt. Het menselijk lichaam neemt dit stofje dus helemaal niet op in het lichaam.

Koemelkallergie

Volgens sommige bronnen zou A2-melk makkelijker te verteren zijn, ook voor mensen die kampen met koemelkallergie. Dit laatste is zeker niet waar. Er zitten veel verschillende eiwitten in koemelk die een allergische reactie kunnen opleveren. De meeste mensen met koemelkallergie reageren op meerdere van deze koemelkeiwitten tegelijk en vaak op verschillende manieren. Het verschil in de structuur van de eiwitten in A1- en A2-melk is heel klein en zal in vrijwel alle gevallen geen invloed hebben op de koemelkallergie. Is er bij jou koemelkallergie vastgesteld? Laat dan alle melk staan, ook die A2-melk en Jersey melk, en ga voor een gedegen advies over een volwaardig voedingspatroon naar een diëtist.

A2-melk, iets voor jou?

A2-melk is een prima product. Het heeft alle voordelen van normale melk (het zit vol bouwstoffen en nuttige mineralen en vitamines) en smaakt hetzelfde. Sommige mensen zeggen zich beter te voelen als ze het drinken. Maar waarom dat zo is, dat weten we niet. Het kan zijn dat ze dit soort melk echt makkelijker verteren, maar daar is nog maar weinig wetenschappelijk bewijs voor. Het kan ook zijn dat ze geloven dat het beter is en ze daardoor minder vage klachten hebben (een soort placebo-effect dus). Hoe dan ook, het is in veel supermarkten te verkrijgen en er zijn ook een aantal melkveehouders die zelf zuivelproducten maken met deze melk.


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *