Zoveel mogelijk koeien die de wei in kunnen. Zo zien veel Nederlanders ons boerenlandschap het liefst. Maar hoe krijg je de koeien van stal? Weidecoach Berdine Sweep coacht boeren met de juiste aanpak. Eén voordeel: een koe leert een koe.
Weidecoach helpt koeien weer de wei in
Wat is een weidecoach?
Een weidecoach helpt melkveehouders om hun koeien weer de wei in te laten. Voor dit zogeheten weiden helpt de weidecoach met een plan van aanpak. Zo weet een boer wat de specifieke aandachtspunten zijn voor zijn of haar bedrijf.
Waarom is een weidecoach nodig?
Is zo’n weidecoach echt nodig? Het klinkt zo makkelijk: een boer heeft koeien, een stal en een wei. Zet je de staldeur open, dan kunnen de koeien de wei in, toch? En dan doen ze die bekende koeiendans, toch?
Maar daar komt meer bij kijken, zegt weidecoach Berdine Sweep. Boeren kunnen Berdine of een andere weidecoach inschakelen via de Stichting Weidegang. Een weidecoach bepaalt de juiste aanpak voor een optimale weidegang. Want hoe beter de begrazing, hoe beter de productie en het rendement. Vooral melkveehouders die hun koeien voor het eerst naar buiten willen doen – ‘nieuwe weiders’- kunnen dat advies goed gebruiken.
‘Een koe die nog nooit een wei heeft gezien, weet zich meestal geen raad’
Soms heeft een koe nooit in de wei gestaan
Soms is het doel eerst om de koeien überhaupt naar buiten te krijgen. “Een koe die nog nooit een wei heeft gezien, weet zich meestal geen raad, die moet dat echt leren waarderen,” zegt Berdine. Of koeien weten niet hoe ze moeten grazen. “Dan staan ze met hun kop omhoog. Dat werkt natuurlijk niet. Of ze durven niet in de wei te liggen.” De boer heeft voor succes dan best een lange adem nodig. “Daar gaat rustig een jaar overheen. Maar een koe leert een koe.”
Weidecoach: alle relevante feiten op een rij
Voor een goede aanpak van de weidegang noteert Berdine alle relevante weetjes van het bedrijf. Hoeveel koeien zijn er bijvoorbeeld per hectare? Wat eten ze? Hoeveel ruwvoer is er beschikbaar? En wanneer kunnen ze naar buiten? Daarna komt Berdine met een plan-de-campagne, zoals de grootte en het aantal percelen vers gras en het aantal uren dat de koeien kunnen grazen.
Voor de melkrobot ook weer naar binnen
Voor een boerenbedrijf is de melkproductie een rode draad in de aanpak. Zo bepalen koeien met een melkrobot zelf wanneer ze gemolken willen worden. Berdine: “De dieren moeten dan altijd in en uit de stal kunnen lopen. Daar hoort ook weer een andere begrazing bij.” Voor koeien die liever in stal blijven, kijkt Berdine of er voldoende smakelijk gras in de wei beschikbaar is. “Dat kan net dat extra zetje zijn om naar buiten te gaan.”
Koeien voelen zich overdag minder veilig, daarom is weiden in vroege ochtend of ’s avonds en ’s nachts goede opties
Juiste tijdstip: vaak in de ochtend
Voor koeien die niet altijd naar buiten kunnen, adviseert Berdine de meeste boeren ’s ochtends de staldeuren te openen. “Koeien zijn dauwtrappers, want het zijn van nature prooidieren,” legt Berdine uit. “Overdag voelen ze zich minder veilig. Dus vaak betekent dat dat ze het liefst tussen 6 en 8 uur ’s ochtends volop grazen. Maar ook ‘s avonds of ’s nachts zijn vaak goede opties.”
Niet te lang op één stuk weide grazen
Berdine ziet bij boeren nog wel eens een bepaalde terughoudendheid om wijzigingen binnen het bedrijf door te voeren. “Ze hebben de gebruiken van familie overgenomen en houden het liefst dat systeem aan,” zegt de weidecoach. Zo was het vroeger gebruikelijk om koeien langer op een stuk te laten grazen. “Het is beter om de wei in percelen op te delen en de koeien afwisselend op die stukken te laten grazen. De koeien eten zo meer vers gras en er is zo meer rendement. Dat is goed voor zowel de boer als de koe.”
Berdine Sweep vertelt in deze reportage van de NOS uit 2017 meer over haar werk als weidecoach.