Magere melk, is dat eigenlijk gezond?

Hoe gezond is magere melk? Een korte vraag, met een nét iets langer antwoord. Want als je magere melk afzet tegen halfvolle- en volle melk, heeft iedere drank betere en mindere kanten. Welke? Dat leggen we je uit.

is magere melk gezond?

Wat is magere melk?

Magere melk is melk waar het merendeel van het vet uit verwijderd is. In de meeste landen is wettelijk vastgelegd hoeveel vet er in magere melk mag zitten. Voor Nederland is dat percentage maximaal 0,5%. Dit vetgehalte is praktisch het enige dat de drank scheidt van halfvolle melk (maximaal 1,5 procent vet) en volle melk (3 tot 4 procent vet).

Wat zit er in magere melk?

Magere melk bestaat voor het grootste gedeelte (bijna 90%) uit water. Toch zit er in die andere 10% een hoop interessante stoffen. Zo bevat de drank vitamine B2, B3, B12 en D, en daarnaast eiwitten, calcium, fosfor, jodium en kalium. Het verschil met de andere melksoorten is dat de magere variant minder vitamine A bevat, omdat vitamine A zich vooral in het melkvet bevindt.

Voedingswaarde per 100ml

  • Energie in calorieën 37 kcal
  • Energie in kilojoule 156 kj
  • Eiwitten 3,9 gram
  • Koolhydraten 5,1 gram
  • waarvan suikers 5,1 gram
  • Vet 0,1 gram
  • waarvan verzadigd 0,1 gram
  • Vezels 0,0 gram
  • Cholesterol 2,0 mg.

Is magere melk gezond?

Dat is natuurlijk de hamvraag. Er vanuit gaande dat je niet kampt met lactose-intolerantie, passen een paar glazen magere melk in een gezond voedingspatroon. En dat hoef je niet van óns aan te nemen, ook gerenommeerde instanties als het Voedingscentrum onderschrijven deze uitspraak. Kijk bijvoorbeeld naar de Schijf van Vijf. Daarin staat dat de drank past bij een gezond levenspatroon.

Voldoende alternatieven

Maar wat nou als je niet van melk houdt? Wij kunnen ons dat moeilijk voorstellen, maar gelukkig zijn er genoeg andere opties. Zo zegt het voedingscentrum dat je in plaats van (magere) melk, ook andere zuivel zoals magere yoghurt en kaas kunt eten om aan je dagelijkse portie zuivel te komen. Zorg er wel voor dat je niet teveel toegevoegde suikers binnenkrijgt, anders springt de meter van het voedingscentrum alsnog op rood.

Pas op met melkvervangers

Veel mensen zien dranken als haverdrink, sojadrink of rijstdrink als een volwaardige vervanger van koemelk. Toch zitten er in deze dranken lang niet zoveel gezonde voedingsstoffen als in een glas melk. Ze staan daarom alle drie niet in de Schijf van Vijf.


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *