‘Minder vet roomijs net zo lekker’

Volgens de echte kenners is roomijs pas lekker als er flink wat vet in zit. Maar uit nieuw onderzoek van Pennsylvania State University blijkt het toch wat genuanceerder te liggen. De meeste mensen vinden Minder vet roomijs namelijk even lekker.

minder vet roomijs

De onderzoekers vroegen 292 consumenten met een voorliefde voor roomijs om mee te doen aan een smaaktest. Hen werd gevraagd verschillende soorten vanille-ijs te proeven. Allemaal met een ander vetpercentage. Naderhand moesten de deelnemers aangeven of ze een verschil konden proeven. En daarnaast moesten ze invullen welke soort ijs ze lekkerder vonden.

Minder vet roomijs net zo lekker

En wat bleek? Vanille-ijs met 6% vet en 14% vet werd even lekker gevonden. Daarnaast konden deelnemers aan het onderzoek geen verschil proeven in ijs dat 2 procent verschilde in vetgehalte, zolang het vetgehalte maar tussen de 6 en 12% bleef. Ook konden ze een verschil van 4% tussen de 6% en 10% niet ontdekken. Wel proefden ze verschil tussen ijsjes met 8% en 12% vet.

Maltodextrine

De onderzoekers hadden het vet in het ijs vervangen met maltodextrine – een soort zetmeel, wat veel wordt gebruikt als verdikkingsmiddel in voedselproducten. Dat is voor je gezondheid trouwens niet echt beter of slechter dan het vet in roomijs.

Duur ijs: meer vet

De resultaten van het onderzoek zijn opvallend. IJsmakers zijn er namelijk vaak van overtuigd dat een hoger vetpercentage zorgt voor ‘lekkerder’ ijs. Let maar eens op de vetpercentages van relatief duur ijs in de supermarkt. Daar zit meestal meer vet in dan in de goedkopere variant.

Vet als ‘drager’ van smaak

De redenering daarachter is dat vet wordt gezien als de ‘drager’ van smaak in voedingsmiddelen. Door dit onderzoek lijkt dat toch wat genuanceerder te liggen dan vaak wordt gedacht. Minder vet roomijs smaakt wel anders, maar kan net zo lekker zijn. Bijvoorbeeld in een brioche col tuppo. Tenzij je natuurlijk kiest voor hele gekke ijssmaken. Lees het hele onderzoek hier.


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *