Brioche col tuppo: dit broodje ijs is het proberen waard

Een broodje met roomijs. Klinkt als een heel vreemde combinatie, maar op Sicilië is dit de normaalste zaak van de wereld. Gelato con brioche heet deze traditionele lekkernij. Het wordt vaak gegeten als zomers ontbijt – en ja, ook steeds vaker in ons land.

brioche col tuppo

Zomers ontbijt is Siciliaanse traditie

Wie een vakantie op Sicilië doorbrengt, moet niet raar opkijken als locals daar een broodje ijs bestellen als ontbijt. Gelato con brioche dus. De naam zegt het al: Sicilianen maken een broodje ijs altijd met een brioche, een zacht en zoet broodje. Deze brioche wordt doormidden gesneden en gevuld met een paar bolletjes ijs. Roomijs welteverstaan, dus géén sorbetijs of yoghurtijs. Het zachte briochedeeg vormt een lekkere combinatie met het romige Italiaanse ijs.

Brioche col tuppo: vernoemd naar dameskapsel

In Italië, en dan vooral op Sicilië, kent het broodje ijs een rijke geschiedenis. Zelfs de naam van het broodje – dat voluit brioche col tuppo heet – is geworteld in tradities. Deze Siciliaanse brioche wordt gemaakt van twee deegballen, een grote en een kleine, die op elkaar worden gebakken. Zo ontstaat er een vorm die doet denken aan het ouderwetse kapsel dat Siciliaanse vrouwen vroeger droegen: een knot laag in de nek. Dit kapsel staat bekend als il tuppo.

In Nederland: ijsburger of dessertsandwich

Een broodje ijs mag dan typisch Italiaans zijn, ook in Nederland is dit zomerse gerecht aan een opmars bezig. Verschillende ijssalons hebben de gelato con brioche inmiddels aan hun menukaart toegevoegd. De ‘ijsburger’ of ‘dessertsandwich’, zoals het broodje ijs ook wel wordt genoemd, is vooral populair tijdens de hete zomermaanden. Weer eens wat anders dan een smoothie bowl of schaaltje melk met ontbijtgranen.

Royale portie ijs en geroosterde pistachenoten

Je kunt gelato con brioche heel makkelijk zelf maken. Het beste is om hiervoor een zacht, boterachtig briochebroodje te gebruiken. Snijd het broodje open en vul dit met een royale hoeveelheid roomijs. Dat kunnen verschillende smaken zijn: pistache-, vanille-, citroen- of chocolade-ijs, net wat je lekker vindt. Strooi er een handje fijn gehakte, geroosterde pistachenoten en een beetje poedersuiker overheen voor extra smaak. Buon appetito!


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *