Is kokosmelk echt zo gezond als melkvervanger?

We gebruiken de kokosnoot voor een hoop dingen. Olie, matten, touw, de mogelijkheden zijn groot. Van het vruchtvlees van de kokos kan zelfs een soort kokosmelk worden gemaakt. Maar is deze drank geschikt als vervanger van koemelk?

Kokosmelk

Wat is kokosmelk?

Kokosmelk bestaat uit het gemalen witte vruchtvlees van de kokosnoot, gemengd met water. De vloeistof is vrij dik, en heeft een romige structuur. In de drank uit de supermarkt zitten daarnaast vaak nog kunstmatige ingrediënten, om bijvoorbeeld de houdbaarheid of dikte te verbeteren.

Kokosmelk is niet hetzelfde als kokoswater

Goed om te weten: kokosmelk is niet hetzelfde als kokoswater. Kokoswater is het vocht dat in de binnenkant van de kokosnoot zit, en is puur en direct uit de kokosnoot te drinken.

Waar wordt kokosmelk voor gebruikt?

Kokosmelk is erg populair in de Zuidoost-Aziatische keuken. We maken onderscheid tussen twee soorten drank. Voor het bereiden van de dikke kokosmelk wordt het vruchtvlees geraspt, gesudderd in water en vervolgens gezeefd met behulp van een kaasdoek. Voorbeelden van producten die deze variant bevatten, zijn toetjes en dikke sauzen. Om de dunne variant te krijgen, wordt het zeefproces herhaald en meer water toegevoegd. Deze drank kun je gebruiken voor bijvoorbeeld soepen en dunne sauzen.

In kokosmelk zitten van nature weinig waardevolle voedingstoffen

Is kokosmelk gezond als alternatief voor koemelk?

Er wordt online wel eens beweerd dat kokosmelk gezond is als vervanger van magere of halfvolle koemelk. Dat klopt niet. Helaas zitten er van nature weinig voedingsstoffen in de kokosnoot. Daarom voegen fabrikanten vaak calcium en vitamine B12 aan de drank toe, maar meestal geen eiwitten. En dat is nu juist waarin koemelk weer wel vol mee zit. Alle negen essentiële aminozuren zitten erin.

Een ander nadeel: kokosmelk is erg vet. In 100 milliliter van het goedje zit zo’n 5 tot 17 gram vet, bij halfvolle melk is dit slechts ongeveer 1,5 gram.

Kokosmelk: voedingswaarde per 100ml

  • Energie in calorieën 116 kcal
  • Energie in kilojoule 489 kj
  • Eiwitten 1,2 gram
  • Koolhydraten 10,4 gram
  • waarvan suikers 6,2 gram
  • Vet 7,9 gram
  • waarvan verzadigd 7,5 gram
  • Vezels 0,2 gram
  • Natrium 0,02 mg.

Kokosmelk bevat maar liefst 7,9 gram vet per 100 ml

Kokosyoghurt bevat ook amper waardevolle voedingstoffen

Behalve kokosmelk zijn ook kokosyoghurt en kokoskaas als zuivelvervangers te koop. Hoewel deze producten eruitzien als echte zuivel, is het af te raden om deze producten dagelijks te gebruiken. De reden? Net als kokosmelk zijn de producten erg vet. Daarnaast wordt niet aan alle kokosyoghurt vitamine B12 en calcium toegevoegd. Een alternatief voor magere of halfvolle zuivel is het dus niet.

Conclusie: Kokos geen goede vervanger van zuivel

Zijn kokosmelk en andere kokosproducten goede vervangers voor magere of halfvolle zuivel?  Nee. Door het gebrek aan voedingsstoffen en het hoge vetgehalte raden voedingsdeskundigen af om veel kokosproducten te gebruiken. Met andere woorden: geniet, maar consumeer met mate. Kijk hier voor een overzicht van andere alternatieven voor koemelk.


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *