Bulgaarse yoghurt het beste voor astronauten?

Yoghurt is waarschijnlijk niet het eerste dat in je opkomt als je denkt aan astronautenvoeding. Toch kan vers gemaakte Bulgaarse yoghurt aanzienlijk bijdragen aan de gezondheid van astronauten tijdens ruimtereizen. Dat blijkt uit onderzoek.

astronauten bul;gaarse yoghurt

Bulgaarse yoghurt: zacht en romig van smaak

Net als andere melkproducten zit yoghurt vol belangrijke bouwstoffen. Denk aan eiwitten, vitamines, mineralen en melkzuurbacteriën. Je hebt allerlei soorten yoghurt, zoals Bulgaarse yoghurt. Dat lijkt op een beetje op Griekse en Turkse yoghurt, maar wordt heel anders gemaakt: met ingedikte melk en melkpoeder. Het bevat iets minder vet dan Griekse yoghurt en typeert zich door een zachte en romige smaak.

Astronauten hebben baat bij Bulgaarse yoghurt

Uit een Amerikaans onderzoek blijkt dat Bulgaarse yoghurt ook interessant is voor astronauten. De studie richtte zich op voedingsmiddelen die gunstig zijn voor de darmen tijdens ruimtereizen, zoals yoghurt. Gezonde darmen hebben een grote impact op onze algehele gezondheid. Dat geldt zeker ook voor astronauten die in een kleine en stressvolle omgeving leven. Studies tonen aan dat ruimtevaart de darmflora ernstig kan verstoren.

Yoghurt-experiment in de woestijn van Utah

De proeftuin voor dit onderzoek was bijzonder: het Mars Desert Research Station in de woestijn van Utah, in de VS. Het bevindt zich op een locatie die overeenkomsten vertoont met de omstandigheden op planeet Mars. Daar, geïsoleerd van de bewoonde wereld, simuleren astronauten ruimtemissies. Zes van deze ‘analoge astronauten’ experimenteerden met het dagelijks bereiden en consumeren van Bulgaarse yoghurt van melkpoeder.

Verse yoghurt tijdens missies: lekker én gezond

De zelfgemaakte yoghurt werd door de astronauten met veel enthousiasme ontvangen. In de eerste plaats omdat het bijdroeg aan een gevarieerd menu tijdens de missie. In hun feedback gaven de bemanningsleden aan te hebben genoten van het eten van de yoghurt. Daarnaast was de consumptie van Bulgaarse yoghurt ook bevorderlijk voor de spijsvertering. Zo gaven de astronauten aan zich ‘minder dorstig’ te voelen en ook het ‘opgeblazen gevoel’ nam af.

Betere prestaties tijdens toekomstige missies naar Mars?

Het maken van verse yoghurt van melkpoeder tijdens ruimtemissies is technisch haalbaar én zeer voordelig, concluderen de onderzoekers. Elk bemanningslid kan het maken, door een paar eenvoudige stappen te volgen. Zo kunnen astronauten zelfs op lange ruimtevluchten genieten van verse yoghurt van hoge kwaliteit – en op die manier hun gezondheid en prestaties verbeteren. Misschien wel tijdens toekomstige bemande missies naar Mars?


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *