Boterlam, zo maak je de blikvanger voor de paasbrunch

Bij een Paasontbijt of Paasbrunch hoort een boterlam. Het lammetje gemaakt van massief roomboter is een traditionele aankleding en feestelijke blikvanger van de Paastafel. Zó maak je hem.

boterlam paasbrunch

Wat is een boterlam?

Met Pasen pakt men graag uit met een copieuze paasmaaltijd. Met uiteraard eieren, verse jus d’orange, croissantjes, Paasbrood, een lekkere quiche, smoothie of salade. En traditioneel als pronkstuk een stuk roomboter in de vorm van een lam.

Waarom wordt er met Pasen een boterlam gemaakt?

Als Christelijk feest heeft Pasen zo zijn tradities, zeker ook voor de Paasdis. Jezus Christus wordt wel het ‘lam gods’ genoemd, verwijzend naar zijn onschuld. Met Pasen wordt stilgestaan bij het offer dat hij volgens de Bijbel bracht. Daarom prijkt met Pasen vaak een boterlam op tafel.

Hoe maak je een boterlam?

Het maken van een lam van roomboter is niet ingewikkeld. Je hebt wel een houten boterlamvorm nodig, een paar uur om de vorm te weken en een uur of wat om de boter weer te laten harden. Maar verder is het kinderspel, en zeker ook leuk om samen met kinderen te maken.

Dit heb je nodig:

  • Een half pakje gezouten roomboter, gekoeld
  • Een houten boterlamvormpje
  • Een bak water
  • Zout
  • Wat peterselie, tuinkers of ander eetbaar groen
  • Eventueel twee peperkorrels of rozijntjes

Zo maak je het:

Stap 1: Vul een bak met water en een beetje zout, leg er de twee helften van het boterlamvormpje in en laat een paar uur liggen. Het zout zorgt ervoor dat je het lam straks makkelijker uit de vorm krijgt. Heb je geen uren de tijd, plaats dan eerst wat plastic folie in de vorm.

Stap 2: Droog het vormpje af, duw de (niet te zachte) boter in de vorm en strijk de helften glad. Druk de twee helften op elkaar en zet in de koelkast.

Stap 3: Vlak voor het opdienen verwijder je voorzichtig de vorm en zet het boterlam op een mooi schaaltje.

Stap 4: Leg wat eetbaar groen naast het lam als ‘gras’, maak een snuitje en oortjes van peperkorrels, rozijntjes of tuinkers – of laat de kinderen dit doen.

Fijne Pasen!


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.