Recept mango lassi: het ultieme zomerdrankje

Misschien wel de oudste smoothie ter wereld: lassi is een populaire dorstlesser in India, Bangladesh en Pakistan. Er zijn allerlei varianten, waarvan die met mango een van de allerlekkerste is.

recept mango lassi

Wat is mango lassi?

In de noordelijke Indiase provincie Punjab kan de temperatuur in de zomer flink oplopen. In deze verzengende hitte zorgt het pittige lokale eten ervoor dat je lekker gaat zweten. Geen wonder dat men hierbij eeuwen geleden ook een ultieme dorstlesser bedacht: lassi.

Zoute en zoete lassi

Officieel maakt met dit drankje met dahi, wat lijkt op yoghurt. Op basis van melk afkomstig van koeien, soms van buffels of geiten. Deze dahi wordt gemengd met water, suiker of zout en vaak kruiden. In zoute lassi gaat soms geroosterde komijn. In de zoete rozenwater of vruchtensap. Er is ook een variant met boter: die is romig als een milkshake.

Volksmedicijn

Lassi is niet zomaar een drankje. In het hindoeïsme en boeddhisme gebruikt men dahi gezoet met honing voor religieuze rituelen. Met een snufje kurkuma wordt het een volksmedicijn tegen buikgriep. Maar vooral wordt het gedronken als ultieme dorstlesser, vooral bij de lunch. In India, Bangladesh en Pakistan is lassi overal te koop.

Recept mango lassi

Ingrediënten

  • 2 mango’s
  • 450g magere yoghurt
  • 100g suiker
  • een snuf gemalen kardemom
  • gehakte nootjes, bijvoorbeeld pistache
  • een paar takjes munt

Bereidingswijze

  1. Schil en ontpit de mango’s en snijd deze in blokjes
  2. Doe de mango’s, kardemom en suiker in een blender. Pureer tot een dikke pasta.
  3. Voeg de yoghurt toe en blend dit samen tot een glad mengsel.
  4. Giet het in glazen, garneer met de gehakte nootjes of muntblaadjes en drink direct op.

Tips

  • Voeg wat ijsblokjes toe in de blender voor een extra verfrissend resultaat.
  • Geen rijpe mango’s voorhanden? Kies dan ander fruit, zoals aardbeien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *